Hlavní obsah

Bezpečnostní opatření zavedly Evropa i USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vlnou solidarity, ale také zvýšením bezpečnostních opatření reagoval ve čtvrtek svět na dopolední exploze v centru Londýna. Police v New Yorku a ve Washingtonu po atentátech v Británii zvýšila bezpečnostní opatření v sítích veřejné dopravy. Poslanci Evropského parlamentu uctili památku obětí minutou ticha.

Článek

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti odpoledne sdělilo,  že neplánuje zvýšení stupně bezpečnostní pohotovosti. Po útocích v Londýně vyzvalo úřady všech velkých měst v USA, aby zvýšily ostražitost v systémech veřejné dopravy. V podvečer však zvýšilo bezpečnostní stupeň v dopravě na oranžový, který je v pětibarevné stupnici druhý nejvyšší.

V New Yorku a Washingtonu je na silnicích víc policistů a byly spuštěny další bezpečnostní kamery. V ulicích jsou psovodi se speciálně vycvičenými psy na hledání výbušnin. Šéf washingtonské police Charles Ramsay přitom uvedl: "Nemáme žádné zprávy o zvláštním ohrožení." Opatření jsou podle něj preventivní.

Cestující však mají být ostražitější než obvykle. O větší ostražitost obyvatele velkých měst žádala i vládní zpravodajská agentura Domácí bezpečnostní oddělení. Podle jeho mluvčího Briana Roehrkasse však zatím není v plánu zvyšovat stupeň nebezpečí ohrožení země teroristy: "Nemáme žádné zpravodajské zprávy, že by tento typ útoku byl plánovány v USA.

Evropa v pohotovosti

Po útocích v Londýně je ve Španělku vyhlášeno nejvyšší nebezpečí před útoky. Na Pyrenejském poloostrově byly do pohotovosti uvedeny všechny bezpečnostní složky. Sdělil to premiér Zapatero. Loni 11. března tam islámští teroristé zaútočili v předměstských vlacích jedoucích do Madridu a zabili 191 osobu. [více v ročence 2004]

Francouzský premiér Dominique de Villepin po dvouhodinovém zasedání vlády uvedl v platnost druhý nejpřísnější stupeň krizového plánu pro případ katastrof. "Je to drama pro celou Evropu," řekl Villepin a podotkl, že jeho země je připravena poskytnout britskému lidu jakoukoli pomoc.

Italský úřad pro civilní letectví (ENAC) vyhlásil nejvyšší stupeň bdělosti na všech letištích v zemi. Mluvčí italského ministerstva vnitra sdělil, že o opatřeních po útocích v Londýně rozhodne zvláštní protiteroristický výbor, ve kterém jsou zastoupeni představitelé různých bezpečnostních složek.

Také Polsko zavádí přísnější bezpečnostní opatření. Polští policisté posílí ochranu vlakových a autobusových nádraží a letišť. Silnější bude také ostraha varšavského metra. "Nemáme ale žádné signály, které by nasvědčovaly ohrožení města a jeho obyvatel," uvedl Marcin Rosolowski z varšavské radnice. Přísnější bezpečnostní opatření jsou tak podle něj pouze preventivním opatřením. Polsko je společně s Británií klíčovým spojencem USA v Iráku

V berlínském metru a na nádražích byla posílena ostraha a přísnější bezpečnostní opatření platí také na železnici. Průvodčí ve vlacích mají za úkol upozorňovat na podezřelé situace. 

Bush: Válka proti terorismu pokračuje

Čelní představitelé nejvyspělejších zemí světa na summitu G8 útok v Londýně svorně odsoudili. Americký prezident George Bush před novináři prohlásil, že "válka proti terorismu pokračuje". Jeho ruský kolega Vladimir Putin řekl, že podobné útoky si vyžadují bezpodmínečné odsouzení a jednotu civilizovaných zemí v boji proti mezinárodnímu terorismu.

"Udělalo na mě největší dojem odhodlání všech přítomných státníků. Jejich odhodlání bylo tak silné, jako to moje. A to je ono, neustoupíme těmto lidem, neustoupíme teroristům," prohlásil Bush. Prezident neřekl, koho považuje za organizátora útoku. Podle agentury Reuters ale použil podobná slova, jako při svých častých odsouzeních teroristické sítě al-Kajdá za útoky v Afghánistánu a v Iráku.

"Najdeme je a předvedeme je před soud. A zároveň budeme šířit ideologii naděje a soucítění, která převáží nad jejich ideologií nenávisti," dodal Bush.

Podle Bílého domu prezident nehodlá zkrátit svůj pobyt ve Skotsku, kde se summit koná, a odcestuje podle plánu v pátek odpoledne. Bush po atentátech nařídil americkým bezpečnostním složkám, aby byly velmi ostražité a opatrné.

Podle mluvčího Kremlu Putin v první reakci zdůraznil, že není důležité, zda se nelidské zločiny stanou v Londýně, v New Yorku, v Moskvě, nebo v jiné zemi, neboť teroristické útoky jsou namířeny proti celému světu. A ten by měl svorně držet při sobě.

Britský ministerský předseda Tony Blair již předtím řekl, že útok v Londýně považují země na summitu G8 za útok proti všem.

EK: Terorismus udeřil v srdci Evropy

Podle místopředsedy Evropské komise Franka Frattiniho svědčí výbuchy v londýnském metru a v autobusech o tom, že v Evropě udeřil terorismus. "To, co se stalo, je tragickým potvrzením, že terorismus... udeřil v srdci Evropy a že zasáhl zemi, která nyní zajišťuje předsednictví v EU a ve skupině sedmi průmyslově nejvyspělejších zemí a Ruska G8," řekl.

Zdůraznil, že je třeba koordinovat činnost zpravodajských služeb a bezpečnostních sil a nabídnout Británii veškerou pomoc, kterou bude potřebovat.

Poslanci Evropského parlamentu vyjádřili svou solidaritu s britským lidem minutou ticha. "Jsme všichni na vaší straně," prohlásil předseda EP Joseph Borell.

"V poslední hodině jsme obdrželi informace, jež naznačují, že šlo o koordinovaný útok proti londýnské veřejné dopravě," řekl. Předseda EP rovněž vyjádřil obavu, že exploze si vyžádaly mnoho mrtvých.

Exploze v londýnském metru a v autobusech, které si vyžádaly několik mrtvých a větší počet zraněných, odsoudil generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. Ve svém vyjádření současně vyzval alianci, aby "zůstala jednotná v boji s terorismem".

Útoky v Londýně odsoudil ve společném prohlášení summit sedmi nejrozvinutějších zemí světa a Ruska (G8), který jedná ve skotském letovisku Gleneagles. "Jsme zajedno v odhodlání čelit takovému terorismu a porazit jej," praví se podle agentury AP v textu deklarace přijaté nejvyššími představiteli G8, který přečetl britský premiér Tony Blair.

De Villepin: Drama celé Evropy 

Španělská vláda ve svém prohlášení útoky v Londýně odsoudila a vyjádřila "nejhlubší solidaritu s Británií". Představitelé země nabídli Londýnu "plnou podporu a pomoc, která pomůže vypátrat viníky odpudivého útoku". Madrid vyjádřil soustrast příbuzným obětí a vyzval k "jednotě všech, kteří věří ve svobodu a mír, proti barbarským teroristům".

Francouzský premiér Dominique de Villepin řekl, že události v Londýně jsou "dramatem celé Evropy". V poselství britskému premiérovi Tonymu Blairovi přislíbil "okamžitou, úplnou a rozsáhlou pomoc a spolupráci při pátrání po pachatelích".

Parafrází na slavný výrok bývalého amerického prezidenta J.F.Kennedyho reagoval pařížský starosta Bertrand Delanoé, který prohlásil: "Teď jsme všichni Londýňané."

Italský prezident Carlo Azeglio Ciampi v poselství královně Alžbětě II. uvedl, že "ztráty na životech a zkáza způsobená teroristy v Itálii vyvolala vlnu odporu". Papež Benedikt XVI. věnoval obětem útoků v britské metropoli modlitbu ve své soukromé kapli ve Vatikánu a během odpoledne by se měl k věřícím obrátit se soustrastným projevem.

Nizozemský premiér Jan Peter Balkenende v reakci na útoky zdůraznil, že "rozhodující význam v boji proti zlu terorismu má pevná jednota všech zemí Evropské unie".

Howard: Zůstat s Británií bok po boku

Australský předseda vlády John Howard ubezpečil Británii, že může počítat s plnou podporou jeho země. "Je důležité, abychom zůstali s našimi britskými spojenci v takových chvílích bok po boku. Chtěl bych zdůraznit, jak moc mě ranil tento zbabělý útok na nevinné lidi," uvedl Howard.

Na útoky v Londýně reagoval také polský prezident Aleksander Kwašniewski, podle nějž musí svět pokračovat v boji proti terorismu. "Nesmíme polevit v našem odhodlání zničit terorismus," uvedl Kwašniewski, jenž v souvislosti s výbuchy v Británii přerušil svou cestu po pobaltských republikách a vrací se do Varšavy, aby byl přítomen rozhovorům o bezpečnostních opatřeních v Polsku. 

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel označil útoky za zbabělé a vyjádřil přesvědčení, že Evropa se jimi nenechá zastrašit. "Terorem a násilím vůči nevinným lidem pachatelé ničeho nedosáhnou. Teror se nesmí stát prostředkem prosazování zájmů," zdůraznil Schüssel.

Turecký ministr zahraničí Abdullah Gül vyzval k tomu, aby se skoncovalo s rozlišováním "můj terorista, tvůj terorista", protože jedině tak může být boj proti terorismu úspěšný.

Reklama

Související články

V Londýně teroristé zabili desítky lidí

Londýnem otřásly ve čtvrtek dopoledne čtyři exploze. Výbuchy tří náloží v metru a jedné v autobusu si podle posledních oficiálních zpráv vyžádaly zatím 37...

K útokům v Londýně se přihlásila al-Kajdá

Ke čtvrtečním útokům v Londýně se na internetu přihlásila Tajná skupina džihádu a al-Kajdá v Evropě. Hrozila dalšími útoky v Itálii a Dánsku. Útoky v Londýně...

Výběr článků

Načítám