Hlavní obsah

Klaus šokován terorismem v Británii

Právo, Novinky, ČTK, vor, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY/PRAHA

Prezident Václav Klaus je šokován teroristickým útokem v Londýně. "Myslím, že je šokující, že se teroristické akce dostanou na evropský kontinent, že se dostanou do Velké Británie," uvedl ve čtvrtek Klaus při pobytu na filmovém festivalu v Karlových Varech.

Článek

"Vydáváme prohlášení, v němž vyslovujeme solidaritu. Píši dopis premiérovi Tony Blairovi. Je to šokující událost, je to špatné," dodal Klaus. Na dotaz, zda by událost mohla změnit jeho plány, uvedl:  "Bezprostřední vazbu na Českou republiku to nemá. Na straně jedné bychom to neměli bagatelizovat, na straně druhé bychom ale nějakými přehnanými reakcemi neměli vyvolávat mezi občany naší republiky paniku," dodal Klaus.

Prezident zaslal britské královně Alžbětě II. v souvislosti s dnešními teroristickými útoky v Londýně dopis tohoto znění:

Vaše Veličenstvo,

shlubokým zármutkem jsem vyslechl zprávy o dnešních krvavých teroristických útocích, které postihly hlavní město Vaší země a připravily o život či zranily velký počet nevinných lidí. Dovolte mi, abych Vám a rodinám obětí vyjádřil jménem svým i jménem občanů České republiky upřímnou soustrast a hlubokou solidaritu.

Již podruhé se cílem barbarského činu stalo město na evropském kontinentu. Stejně jako v Madridu tak i teď v Londýně společně čelíme těm, kdo chtějí svými zbabělými nelidskými akcemi destruovat hodnoty, na kterých je založena naše civilizace. I tentokrát je naše reakce jednoznačná. Spolu s Vámi jsme odhodláni neustoupit silám, které prostřednictvím násilí usilují o zničení toho v co věříme.

Vaše Veličenstvo, přijměte prosím ještě jednou mou nejhlubší soustrast.

Súctou

Václav Klaus

Premiér vyjádřil soustrast obětem

Český premiér Jiří Paroubek označil události v Londýně za barbarský teroristický útok vůči civilnímu obyvatelstvu Londýna. Vyjádřil soustrast obětem. Zároveň vyjádřil plnou solidaritu v boji proti terorismu.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka uvedl, že boj s terorismem musí pokračovat. "Tragédie, kterou si před několika hodinami prošel Londýn, je naprosto děsivá. Ať už se jednalo o projev nesouhlasu, rozhořčení nebo zloby, je v civilizované společnosti absolutně  nepřípustné vyjadřovat jej tímto způsobem. Vynucování si svých cílů vražděním a mrzačením nevinných lidí nemá v jedenadvacátém století místo a proto by nemělo mít šanci na úspěch," sdělil.

Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek si nemyslí, že by Česko ustupovalo ze svého postoje. "Původci (teroristických) činů jsou naším společným nepřítelem a je to náš společný zápas," řekl Zaorálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám