Hlavní obsah

K útokům v Londýně se přihlásila al-Kajdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ke čtvrtečním útokům v Londýně se na internetu přihlásila Tajná skupina džihádu a al-Kajdá v Evropě. Hrozila dalšími útoky v Itálii a Dánsku. Útoky v Londýně jsou reakcí na britské působení v Afghánistánu a Iráku. Pravost dokumentu nebylo možné ověřit. Britský ministr vnitra Charles Clarke potvrdil, že exploze v centru Londýna byly teroristickými útoky.

Článek

Britský premiér Tony Blair už předtím označil v televizním vystoupení útoky v Londýně za čin teroristů, což se ale musí prověřit. Ministerský předseda sdělil, že je jasné, že útoky byly naplánovány tak, aby se časově shodovaly se zahájením summitu skupiny G8 ve skotském Gleneagles. Dodal, že se vrátí do Londýna, avšak summit bude pokračovat.

Premiér označil útoky za barbarské a zdůraznil, že Británie bude hájit hodnoty, které vyznává. Sdělil, že terorismus je potřeba porazit.

Londýnem ve čtvrtek dopoledne otřáslo sedm výbuchů v metru a autobusech. [celá zpráva] Britská televize SkyNews oznámila, že v autobusu na Russell Square se odpálil sebevražedný atentátník.

Ve městě byla zavedena protiteroristická opatření, byl uzavřen vzdušný prostor nad metropolí, v místech výbuchů, na střechách budov a na nárožích hlídkují vojáci a lidé jsou varováni, aby nepili vodu. Stanice metra byly uzavřeny už dříve, stejně jako byl zastaven provoz metra.

Jakmile po explozích v metru následovaly výbuchy v autobusech, padlo původní zdůvodnění explozí kvůli poruše v napájení. Podle odborníků způsob provedení a načasování explozí odpovídal teroristickému útoku.

Citace z dopisu, který má k dispozici Der Spiegel:
Radujte se, Muslimové !
Hrdinní mudžahedíni dnes provedli útok v Londýně... Varovali jsme britskou vládu a britský lid znovu a znovu...svůj slib jsme dodrželi a provedli požehnanou vojenskou operaci. Varujeme nadále vlády Dánska a Itálie a všechny další "křižácké" vlády. Vyzýváme všechny státy, aby stáhly své jednotky z Afghánistánu a Iráku.

O terorismu mluvil nejdříve Evropský parlament

První jasnější zpráva, že jde teroristický útok, přišla z Evropského parlamentu. V době, kdy se ještě spekulovalo, že může jít o poruchu na elektrických rozvodech metra, Evropský parlament uctil památku obětí minutou ticha. Předseda evropského parlamentu Josep Borrell uvedl: "Každou minutu přibývají zprávy o dalších mrtvých."

Podle něj by britský lid měl vědět, že "jsme s ním a nedovolíme, aby barbarství terorismu porazilo hodnoty míru a demokracie."

USA, Německo a Francie posilují bezpečnost

Na summitu G8 v Gleneagles vyjádřili všichni shromáždění nejvyšší představitelé USA, Ruska, Francie, Německa, Japonska, Itálie a Kanady Británii účast a podporu. Francie a Německo posílily svá vlastní bezpečnostní opatření. Podobná opatření zavádí i Spojené státy americké.

Reklama

Výběr článků

Načítám