Hlavní obsah

Berlín zaplatil návrat stovkám Syřanů

Právo, DPA, vpl

Německé úřady loni finančně podpořily 437 utečenců při návratu do Sýrie. Vyplývá to z údajů poskytnutých spolkovou vládou na základě požadavku Ully Jelpkeové (67), mluvčí frakce strany Levice pro vnitropolitické otázky.

Syřané v Berlíně. Ilustrační foto

Článek

Vláda zdůraznila, že nadále neposílá nikoho z Německa zpět do Sýrie proti jeho vůli. „Spolkové úřady nijak nepovzbuzují k dobrovolnému vycestování, ačkoli je v takových případech finančně podporují,“ sdělila vláda.

Americký časopis Foreign Policy informoval před dvěma týdny o Palestinci, který se vrátil ze SRN do Sýrie, protože za ním nemohla přijet jeho syrská snoubenka. Při slučování rodin totiž platí, že je možné jen tehdy, pokud uprchlík uzavře manželství s partnerem ještě před útěkem. Podle tvrzení příbuzných muž po návratu do Damašku dostal předvolání od tajné služby a poté zmizel.

Od počátku letošního roku je v Německu možné vyplácení finanční podpory i při dobrovolném návratu do Eritreje, Libye či Jemenu. Zatím však podle oficiálních údajů nikdo z migrantů o příspěvek nepožádal.

Polovina deportací z Německa selhala
Z loňských 57 tisíc deportací žadatelů o azyl v SRN více než každá druhá selhala
Úřady neuspěly ve 30 921 případech
Nejčastějšími důvody byly chybějící dokumenty, migranti nebyli k nalezení nebo byli nemocní
V 3200 případech bylo od vyhoštění upuštěno kvůli aktivnímu či pasivnímu vzdoru migrantů

Reklama

Výběr článků

Načítám