Hlavní obsah

Bělorusko bude pokračovat v manévrech s Ruskem. Měly skončit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

Bělorusko bude pokračovat ve vojenských cvičeních s Ruskem, která měla původně skončit v neděli. Ruští vojáci, kteří se měli vrátit do vlasti, tak v zemi zatím zůstanou. S odvoláním na běloruského ministra obrany Viktara Chrenina to v neděli uvedla agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bělorusko bude pokračovat v manévrech s RuskemVideo: Reuters

 
Článek

Západ odhaduje, že Rusko má v Bělorusku kolem 30 000 vojáků, a obává se, že je může využít k útoku na Ukrajinu a její hlavní město Kyjev. Moskva takový záměr popírá.

Bělorusko prodloužení manévrů zdůvodnilo „zvýšenou vojenskou aktivitou“ poblíž svých hranic a hranic Ruska a také zvýšeným napětím na východě Ukrajiny, kde se v posledních dnech vystupňovaly střety mezi ukrajinskými vojáky a proruskými separatisty.

V Bělorusku jsou desítky tisíc ruských vojáků. Začal nácvik obrany před útokem zvenčí

Evropa

Minsk je blízký spojenec Moskvy. Svědčí o tom mimo jiné to, že běloruský prezident Alexandr Lukašenko v sobotu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem přihlížel ruským testům strategických jaderných zbraní.

Média: Stahuje se Rusko, nebo jen klame nepřítele?

Zahraniční

Americký prezident Joe Biden i britský premiér Boris Johnson jsou přesvědčeni, že Rusko chystá útok na Ukrajinu, při němž se pokusí obklíčit i hlavní město Kyjev. Téměř třímilionová metropole je od hranic Běloruska vzdálena jen několik desítek kilometrů vzdušnou čarou.

Foto: Reuters

Vojenské cvičení Ruska a Běloruska

Reklama

Výběr článků

Načítám