Hlavní obsah

Belgie chytila spolupachatele vraždy pro přehrávač

– BRUSEL

Belgická justice v úterý potvrdila zatčení šestnáctiletého Poláka, jednoho z účastníků vražedného útoku na sedmnáctiletého Joea Van Holsbeecka. Toho 12. dubna dva útočníci pobodali na nádraží v centru Bruselu, protože jim nechtěl dát svůj mp3 přehrávač.

Článek

Spolupachatele se podle sdělení prokuratury podařilo dopadnout doma u rodičů, kteří v Belgii pobývají ilegálně. K účasti na útoku se přiznal.

"Podle jeho výpovědi šlo o násilný útok, který špatně skončil," řekl mluvčí prokuratury Joe Colpin. Zatčený podle něj sdělil křestní jméno druhého útočníka, také Poláka, který oběť prý pětkrát bodl nožem. Jeho příjmení údajně nezná, ví jen to, že v Belgii nežije a po činu utekl do Polska.

Policie tyto údaje předá Interpolu, ještě v úterý je zařadí do Schengenského informačního systému a bude navázán kontakt s polskými úřady. Polská policie podle belgického rozhlasu čeká na informace, aby mohla zahájit pátrání.

Na prvních počítačových portrétech přitom údajní pachatelé vypadali jako severoafričtí přistěhovalci, takže vzápětí propukly i diskuse o přistěhovalecké politice a mezerách v integraci a nechyběly ani rasistické výpady. V mešitách během hlavních pátečních modliteb zněly výzvy imámů, aby se pachatelé sami vzdali policii.

Vražda za bílého dne vyvolala v Belgii podobnou vlnu emocí jako před více než deseti lety aféra pedofilního vraha Marka Dutrouxe. V neděli v bruselských ulicích pochodovalo na 80 000 lidí, aby vyjádřili soustrast s pozůstalými a protestovali proti násilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám