Hlavní obsah

Atentáty v Madridu: téměř 200 mrtvých, 1200 zraněných

MADRID

Nejméně čtyři bomby vybuchly ve čtvrtek ráno ve vlacích u španělského Madridu. Večer počet mrtvých dosáhl 192 osob a úřady evidují více než 1200 zraněných. Mezi oběťmi nejsou podle dosavadních zpráv žádní Češi. Kdo za masakrem stojí, je stále nejisté.

Foto: Dušan Jurek

Nádraží Ostrava - střed

Článek

Ihned po útocích se objevily spekulace, že akci připravila baskická teroristická organizace ETA. Média ale upozorňují, že "rukopis" skupině neodpovídá.

Španělský ministr vnitra Angel Acebes přesto vzápětí masakry připsal na účet právě radikálním Baskům. Na otázku, zda je v pozadí akce tato teroristická organizace, nebo al-Kajdá Acebes odpověděl: "Vůbec nepochybujeme. Za krvavou akcí stojí ETA."

Tento názor zastává také vůdce opozice v zemi José Luis Rodriguez Zapatero. O útoku Basků svědčí prý i to, že byl použit stejný typ dynamitu, který je běžnou součástí arzenálu radikálů.

Čelní představitel ETA Arnaldo Otegi však odpovědnost za akci odmítl s tím, že v pozadí jsou "arabské skupiny".

Odpoledne nalezla policie nedaleko Madridu dodávku se sedmi rozbuškami a arabskou nahrávkou s verši koránu. Podle ministra vnitra Acebese se tím otevírají nové linie vyšetřování. Večer se podle arabského deníku vycházejícího v Londýně přihlásila k atentátu dopisem právě Al-Kajdá [celá zpráva]

Státní smutek

Otegiovi dávají za pravdu rovněž mezinárodní pozorovatelé. Ti usuzují, že rozsah operace "rukopisu" skupiny neodpovídá. ETA totiž většinou útočí adresně a ne tzv. na efekt.

Nikdo před výbuchy navíc úřady nevaroval, což obvykle právě tato organizace dělá. V minulosti Španělsku vyhrožovala atentáty za jeho vojenskou účast v Iráku al-Kajdá. K teroristické akci se zatím nikdo nepřihlásil.

"Zničíme teroristy jednou provždy," slíbil španělský premiér svým spoluobčanům. "Nikdy nezapomeneme," dodal dále. Španělská vláda vyhlásila třídenní smutek, vlajky v zemi jsou staženy na půl žerdi.

Počet zraněných se blíží podle odhadů k 1300 lidem. V nemocnici je zatím hospitalizováno 898 osob, 63 z nich je v kritickém stavu. Mezi mrtvými jsou také děti, které jely do školy. Záchranáři také zatím nevyprostili z vraků všechny těla.

Zabíjel ranní úder

Všechny atentáty se staly mezi 7:35 až 7:55 - v době, kdy v zemi vrcholila dopravní špička.

Záchranáři odváželi mrtvé a zraněné ze stanic Atocha, v El Pozo del Tio Raimundo a Santa Eugenia. Čtvrtá exploze v Alcala de Henares se obešla podle prvních zpráv bez zranění, stejně tak jako pátá v tunelu nedaleko Madridu.

Počet obětí bude ještě narůstat - desítky osob zůstávají uvězněny ve vracích zasažených vlaků. Podle informací českého velvyslanectví mezi nimi nejsou občané ČR. "Nadále se však tyto informace ověřují," uvedla pro ČTK tisková mluvčí ambasády Věra Zátopková.

Výbuchy kolem Madridu

První bomba explodovala na madridském nádraží Atocha. Svědci tvrdí, že výbuchy se ozvaly krátce po sobě, a to ve dvou minutách. Podle státní televize zemřely na místě desítky osob, další desítky byly navíc zraněny.

Železničáři tvrdí, že oběti pocházejí převážně z vlaku přijíždějícího do Madridu z města Guadalajara, východně od metropole. Dva vagóny nálože zcela roztrhaly. 

:. Celou mapu zobrazíte kliknutím na obrázek.

"Na místě je 30 až 40 mrtvých," uvedl pro Český rozhlas velvyslanec ČR ve Španělsku Martin Povejšil.  

Trhaviny neznámí pachatelé s největší pravděpodobností umístili přímo ve vlacích. Podle policejních zdrojů se exploze ozvaly i v dalších soupravách směřujících do metropole.

Vedle Madridu hlásí záchranáři mrtvé ze stanice El Pozo del Tio Raimundo. "I tam zemřelo nejméně 15 lidí," doplnil Povejšil.   

Bomby byly nastraženy rovněž ve vlacích z Alcala de Henares a Santa Eugenia.

Volby odloženy nebudou

Na místě atentátů vznikla panika. Podle televize nestačily sanitky odvážet do nemocnic zraněné a lékařům tak vypomáhali civilisté s automobily a taxikáři. 

Bezpečnostní složky oblast Atochy uzavřely.

Novináři v souvislosti s dnešními událostmi navíc připomínají, že v neděli proběhnou v zemi parlamentní volby. O jejich odložení se podle posledních zpráv zatím neuvažuje.

Baskicko a jeho svoboda - ETA

  • Euzkadi ta Askatasuna - ETA
  • organizace usiluje o vytvoření samostatného státu
  • vznikla v roce 1959 odtržením od Baskické národní strany (PNV)
  • původně bojovala proti diktátoru Frankovi, v roce 1968 vyhlásila ozbrojený boj španělské vládě
  • politickou větví ETA je strana Jednota (Batasuna, dříve Herri Batasuna, HB).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám