Hlavní obsah

Americké zpravodajské služby se mění

WASHINGTON

Americká Sněmovna reprezentantů se v úterý drtivou většinou vyslovila pro reorganizaci amerických zpravodajských služeb. Vyšla přitom z zprávy o vyšetřování atentátů z 11. září 2001. Schválený návrh změn jde ve středu do Senátu. Očekává se, že pokud projde, prezident Bush jej podepíše.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Má jít o největší změnu v amerických zpravodajských službách od konce studené války. Bude zřízen nový národní ředitel zpravodajských služeb, který bude mít na starosti koordinaci ústřední zpravodajské služby CIA a federální vyšetřovací služby FBI. Právě selhání jejich kooperace přispělo k tomu, že se nepodařilo atentátníky zastavit.

Také bude zřízeno národní protiteroristické centrum. V příštích pěti letech se zvýší ostraha na hranících, kde se každoročně zvýší počet strážců hranic o 2000. Zpřísní se též požadavky na udělování víz, když každý z žadatelů bude podroben osobnímu pohovoru. Posílí se taktéž práva vyšetřovat lidi podezřelé z terorismu, zejména se usnadní možnost je odposlouchávat. I tyto požadavky jsou ovlivněny závěry zprávy.

Americký prezident Bush tvrdě loboval za tyto změny, ale někteří starší republikáni se obávají, že může rušit nezávislost zpravodajské služby Pentagonu, neboť nový národní ředitel zpravodajských služeb by mohl vstupovat do řetězce předávání rozkazů mezi prezidentem a vojenskými veliteli.

Reklama

Výběr článků

Načítám