Hlavní obsah

Americké raketomety HIMARS už pálí na bojišti. Ukrajinci zveřejnili záběry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda už zapojuje do bojů raketomety HIMARS, které Kyjevu dodali Američané. V sobotu zveřejnila záběry, na nichž jsou v akci. Ukrajinci volají po zahraniční podpoře v podobě dodávek těžkých zbraní, aby mohli čelit ruským okupantům, kteří mají v dělostřelectvu převahu.

První oficiální záběry HIMARSVideo: Defence of Ukraine

 
Článek

„První oficiální záběry HIMARS na bojišti na Ukrajině. Tyto zbraně jsou v dobrých rukou, drazí Američané! Pokračování příště,“ napsalo ukrajinské ministerstvo obrany na Twitter u záběrů s raketomety.

Už dříve se objevily „neoficiální” záběry, jež systém v akci zachycují.

Foto: Via Pavlo Narozhnyy, Reuters

Záběry systému HIMARS na Ukrajině

Ruská ofenziva se brzy vyčerpá, uvedl válečný institut

Evropa

HIMARS je zkratka, která znamená vysoce mobilní dělostřelecký raketový systém ((High Mobility Artillery Rocket System). Jde o moderní pokračovatele takzvaných kaťuší - raketometů používaných sovětskou Rudou armádou za druhé světové války.

S vysoce přesnou raketou zasáhne HIMARS cíle vzdálené až 500 km, Ukrajina ale podle informací agentury AFP dostala verzi střel s dosahem maximálně 80 kilometrů.

Že jsou raketomety na Ukrajině, Kyjev oznámil už v týdnu. Ministr obrany Oleksij Reznikov za ně poděkoval, označil je za silné nástroje a poznamenal, že „toto léto bude pro ruské okupanty horké“.

Ukrajinci volají po dodávkách hlavně dalekonosných zbraní, aby snížili výraznou převahu ruských vojsk v dělostřelectvu a mohli přejít do protiofenzivy.

Ukrajina už má raketomety z USA. Léto bude horké, vzkázal Rusům ministr obrany

Evropa

Američtí představitelé se domnívají, že systémy HIMARS mohou být pro ukrajinskou armádu a její bojové schopnosti velmi hodnotné, jediný zbraňový systém ale nemůže podle nich zvrátit vývoj války.

Kromě Američanů podporují Ukrajince i další země. Britský ministr obrany Ben Wallace počátkem března přislíbil, že Británie dodá Ukrajině raketomety M270.

Ukrajinský generální štáb také v sobotu zveřejnil snímky samohybných francouzských houfnic CAESAR v akci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám