Hlavní obsah

Abbás rozčílil Palestince, tajně zvýšil platy členům vlády

Mahmúd Abbás, šéf palestinské samosprávy, dal tajně souhlas ke zvýšení platů ministrů i premiéra. Zjistila to skupina, která si říká Against the Current. Nikolaj Mladenov, zvláštní zmocněnec OSN pro Blízký východ, podle stanice BBC tweetoval, že se kvůli tomu už sešel s palestinským premiérem Muhammadem Ištajou. Ten slíbil, že se zvýšením „skoncuje“.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

Podle skupiny Abbás v roce 2017 odsouhlasil zvýšení platů o 67 procent na pět tisíc dolarů (114 tisíc Kč) pro ministry a na šest tisíc dolarů pro premiéra. Obešel tak zákon o pevných platech vládních činitelů.

„V době, kdy Palestinci prožívají ekonomické těžkosti a v Gaze se snižují platy, jsou taková rozhodnutí nelogická a vyvolávají spravedlivé rozhořčení,” napsal zmocněnec OSN Mladenov na Twitter.

Zpráva o utajeném zvýšení platů členů palestinské vlády zastihla Palestince v době končícího svátečního měsíce ramadánu, který je zároveň obdobím zvýšených životních nákladů.

„Členové kabinetu se chovali, jako by vláda byla jejich soukromý píseček, z něhož si můžou nahrabat, kolik je jim libo, aniž by je za to kdokoliv popotahoval,” citoval izraelský list Jediot Achronot palestinského politického komentátora Ichaba Džarirího.

Izrael: Platíte rodinám útočníků, peníze vám nedáme

Samospráva má přitom vleklé finanční potíže a spoléhá na dárce. Kvůli výpadkům příjmů z USA a izraelskému pozastavení výplat za vybraná cla a DPH letos snížila úřednické platy na polovinu.

Izrael tvrdí, že zadržovaná suma ve výši půl miliardy šekelů (přes tři miliardy Kč) odpovídá částce, kterou samospráva ročně vyplácí rodinám Palestinců uvězněných v Izraeli za útoky na Izraelce. Podle Izraele je podpora těchto rodin podněcováním k protiizraelskému násilí, palestinské vedení tyto lidi označuje za mučedníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám