Hlavní obsah

Abbás hrozí Hamásu, že jej odstaví od moci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v pondělí varoval představitele militantního Hamásu, že jeho vládu vzešlou z letošních voleb může odstavit. Vyzval je, aby uznali Izrael.

Článek

"Ústava mi dává jasné právo odstavit vládu od moci, ale já nechci použít této možnosti," řekl Abbás v neděli v rozhovoru pro tureckou CNN a dodal: "Každý by měl vědět, že zákon mi tuto možnost dává."

Nejmenovaný vysoký představitel Hamásu na to reagoval slovy: "Kdybychom byli odstaveni od moci, zaplatili by za to vysokou cenu všichni. Doufáme, že se to nedostane až do tohoto bodu."

Hrozil přitom, že neuzná příměří s Izraelem, které loni na jaře domluvil Abbás. Mluvčí Hamásu Ghazí Hamád dodal: "Očekáváme, že prezident Abbás bude chránit svou vládu a nevyjadřovat se tímto způsobem."

Jde o zatím nejostřejší spor mezi Hamásem a Fatahem, ke kterému patří Abbás. O víkendu se příslušníci obou hnutí střetli v ulicích, přičemž několik lidí bylo zraněno. Exilový šéf Hamásu Chálid Mišal obvinil Abbáse ze zrady.

Situace se vyhrotila na konci minulého týdne, kdy Abbás odmítl, aby novým bezpečnostním silám velel šéf Výborů lidového odporu Džamál Abú Samhadán, který stál za mnoha vražednými útoky na Izrael a nařídil i jeho ostřelování raketami. Samhadán je na druhém místě izraelského seznamu hledaných radikálů. [celá zpráva]

Izraelský generál Joav Galant v pátek varoval kvůli nominaci Samhadána Palestince, že izraelská armáda může opětovně obsadit pásmo Gazy.

Reklama

Související témata:

Související články

Hamás se v Palestině ujal vlády

Palestinský parlament v úterý vyslovil důvěru vládě vytvořené radikálním hnutím Hamás. Hnutí se tak formálně ujímá moci. Designovaný palestinský premiér Ismáíl...

Výběr článků

Načítám