Hlavní obsah

Ztracená generace. Války brání miliónům dětí chodit do školy

Bejrút

Konflikty na Blízkém východě a v severní Africe brání více než 13 miliónům dětí docházet do školy, což kalí jejich vyhlídky na šťastnější budoucnost. Informoval o tom ve čtvrtek Dětský fond OSN (UNICEF).

Foto: ČTK/AP

Syrská uprchlice ve škole na severu Libanonu

Článek

„Hrozí nám, že na Blízkém východě a v severní Africe přijdeme o jednu celou generaci dětí," varoval regionální ředitel UNICEF Peter Salama. Podle něj uprchlíci často mluví o tom, že vzdělání jejich dětí je jejich hlavní prioritou, ale mnoho zemí v regionu zkrátka není schopno toto základní lidské právo zajistit.

Jedním z hlavních důvodů, proč děti nemohou chodit do školy, jsou útoky na školní budovy. Mnoho z nich nyní navíc slouží jako ubytovny pro vyhnané rodiny nebo je využívají bojovníci. Jenom v Sýrii, Iráku, Jemenu a Libyi tak nelze k výuce využívat téměř 9000 škol, tvrdí zpráva.

Stále mladší bojovníci

Tisícovky učitelů v regionu opustily svá místa kvůli strachu. Ten také znemožňuje rodičům posílat své děti do školy.

Foto: ČTK/AP

Výuka syrských dětí v uprchlickém táboře v Jordánsku

Země, které přijaly uprchlíky, mají problémy s umísťováním těchto dětí do škol, protože jejich vzdělávací systémy nebyly nastaveny na takové množství žáků, říká Salama.

„Každý se snaží ze všech sil zvládat tuto obrovskou krizi, která není překvapivá vzhledem k tomu, že jde o největší přesun obyvatel od 2. světové války," pokračuje Salama.

Děti, které nechodí do školy, přitom často načerno pracují a živí rodinu. Jsou také náchylnější k vykořisťování a rekrutování ozbrojenými skupinami. Průzkum UNICEF ukazuje, že bojovníky se stávají stále mladší děti, zatímco učitelé jsou zabíjeni, unášeni a zatýkáni.

Zpráva UNICEF pod názvem Vzdělání pod palbou se zaměřuje na dopad násilí na školáky v devíti oblastech, kde zuří válka nebo se válčí v jejich blízkosti – v Sýrii, Iráku, Jemenu, Libyi, Libanonu, Jordánsku, Turecku, Súdánu a na palestinských územích.

Reklama

Výběr článků

Načítám