Hlavní obsah

Zbraně dodávané do Sýrie končí v rukou islámských radikálů

Washington

Většina zbraní dodávaných ze Saúdské Arábie a Kataru povstaleckým skupinám v Sýrii končí v rukou islámských radikálů, a nikoliv u sekulárnější opozice. Deníku New York Times (NYT) to řekli představitelé americké vládní administrativy i několik blízkovýchodních diplomatů.

Foto: Profimedia.cz

Syrští povstalci v Halabu

Článek

„Opoziční skupiny, které dostávají smrtící prostředky, jsou přesně ty, u nichž nechceme, aby je měly,“ citoval deník nejmenovaného zástupce americké vlády.

Spojené státy neposílají do Sýrie palné zbraně a granáty přímo, ale hlavně přes Saúdskou Arábii a Katar. Zejména zbraně z Kataru končívají podle NYT často v rukou radikálů, kteří se už před pár měsíci zapojili do bojů v Sýrii.

Administrativa prezidenta Baracka Obamy tak podle listu zadělává na budoucí nepřátelské akce proti USA. Obama o potížích údajně ví a musí je řešit během finiše kampaně před listopadovými volbami. NYT upozornil, že problém by nevyřešil ani Obamův republikánský sok v boji o Bílý dům Mitt Romney, který navrhuje vyzbrojit rebely rovnou „tanky, helikoptérami a bojovými letadly“.

Američtí představitelé se shodují v tom, že je třeba identifikovat důvěryhodné opoziční síly a vůdce. „Nevidíme nikoho, kdo by převzal vedení po odchodu (prezidenta Bašára) Asada. Není to moc povzbudivé. Neměli bychom mít taková očekávání,“ řekl ale deníku pod podmínkou anonymity jeden diplomat na Blízkém východě.

Konflikt v Sýrii trvá rok a půl. Zemřelo v něm na 30 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám