Hlavní obsah

Západ se k Íránu chová nespravedlivě, řekl turecký premiér

– Londýn
Novinky, Tomáš Reiner

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v rozhovoru pro britský deník The Guardian obvinil Západ z nespravedlivého přístupu k Íránu. Dodal, že vojenský střet kvůli íránskému jadernému programu by byl „šílenstvím“ a také poznamenal, že Evropská unie by měla Turecko přijmout za člena.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Je tu přístup, který není spravedlivý, protože ti, kdo Írán kvůli jadernému programu kritizují, mají sami vyspělou nukleární infrastrukturu,“ řekl Erdogan. Dodal, že íránský program má mírové účely a Teherán nevyrábí jadernou bombu. Případný vojenský zásah by v tom případě byl "šílenstvím".

Podle Guardianu možná překvapí Erdoganova obhajoba Teheránu na Západě, ale méně už v Turecku, kde premiér dlouhodobě čelí nařčení, že se jeho Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) snaží opřít státní zřízení více o islámské tradice.

Erdogan to vehementně odmítá, s íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem má ale tento představitel dlouholetého člena NATO nemálo společného - přinejmenším jsou oba náboženští konzervativci pocházející z nižších vrstev. Když Ahmadínežád ve sporných volbách obhájil v červnu prezidentské křeslo, turecký premiér byl spolu s prezidentem Abduláhem Gülem mezi prvními, kdo mu blahopřál nehledě na masivní demonstrace v íránských městech a pochybnosti Západu o legitimitě Ahmadínežádovy vlády.

Erdogan se tento týden chystá Írán navštívit, s Ahmadínežádem a ajatolláhem Alím Chameneím chce probrat hlavně obchodní záležitosti. Objem obchodu mezi oběma zeměmi činil loni v přepočtu přes 160 miliard korun.

EU bez Turecka prý bude slabší

Recep Erdogan v rozhovoru pro britský list zároveň vyjádřil zklamání nad zamítavým postojem Německa a Francie ohledně vstupu Turecka do Evropské unie. Podle něj by byl Istanbul ideálním mostem mezi muslimským a nemuslimským světem. EU bude bez Turecka slabší, podotkl.

The Guardian Erdoganovu shovívavost vůči teokratickému represivnímu režimu v Íránu a zároveň lítost nad tím, že Turecko není součástí společenství EU, označil za exemplární projev turecké rozpolcenosti mezi Východem a Západem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám