Hlavní obsah

Zanikající ostrovy Dubaje vypadají na pouhý právnický trik

– Dubaj
Právo, mcm

Zpráva zněla senzačně: zbrusu nová sbírka tří set umělých ostrovů, exkluzivní útočiště pro milionáře a celebrity u pobřeží Dubaje, už eroduje a moře splavuje tamní písky, jež ucpávají komunikační kanály. Teď se ale zdá, že to byl zřejmě jen neúspěšný právnický trik.

Foto: Profimedia.cz

Tři stovky umělých ostrůvků jsou poskládány tak, aby ztvárnily kontinenty Země, jak je známe ze školních map.

Článek

„Ostrovy postupně padají zpátky do moře,“ řekl dubajskému soudu Richard Wilmot-Smith, který zastupoval singapurskou firmu Penguin Marine. Vyvolal tak vizi brzkého zániku umělého světa, jehož ostrůvky jsou jako mozaika poskládány do tvaru šesti pozemských kontinentů.

Foto: Profimedia.cz

Jediným obydleným ostrovem je zatím Grónsko.

Podle advokáta existují důkazy prokazující „erozi a úpadek ostrovů The World (Světa)“. Moře prý odplavuje vytěžené pobřežní písky, z nichž byl projekt budován, a tak se pozvolna ucpávají plavební kanály mezi ostrovy, kam lze doplout jen jachtou a motorovou lodí (nebo doletět vrtulníkem).

Naše inspekce nezaznamenaly žádnou erozi, která by žádala doplňování písku Nakheel Properties
státní organizace Nakheel Properties

„Naše pravidelné inspekce během posledních tří let nezaznamenaly žádnou podstatnější erozi, která by si vyžádala doplňování písku,“ odmítla panikářské zvěsti státní firma Nakheel Properties, která ostrovní Svět budovala.

Wilmot-Smith měl dobrý důvod, proč šířit katastrofické zprávy: jeho klient se chtěl zbavit poplatku v hodnotě 1,6 miliónu dolarů (30 mil. Kč) ročně. Tolik peněz musí podle smlouvy platit Penguin Marine za to, že získala exkluzivní právo zajišťovat dopravu na ostrovy Světa a mezi nimi.

Na ostrovech se toho dnes moc neděje. Není tedy divu, že firmě se platit nechce a uchyluje se k nejrůznějším trikům. Ničím víc asi nebylo ani oznámení o postupném chátrání ostrovního Světa. To aspoň naznačuje verdikt dubajského soudu, který neobměkčila ani vize chátrání a zániku. Tribunál totiž minulý týden rozhodl, že Penguin Marine musí poplatek platit dál.

Ambiciózní projekt má ale jiný, daleko větší problém než erozi: uvázl v počátcích.

Podle Nakheelu, který stojí i za proslulým plánem ostrovů ve tvaru palmových listů, bylo prodáno už 70 procent ze 300 kusů země vybudovaných v moři. Obydlen je však zatím jen jediný ostrůvek, Grónsko.

Foto: Profimedia.cz

Svět má tedy zatím hodně daleko k nadšeným představám svých iniciátorů.

Ovšem tento kousek země, který vlastní iniciátor projektu a dubajský panovník Muhammad bin Rašíd al-Maktúm, měl stejně sloužit hlavně jako magnet a inspirace pro zájemce.

Všem dalším plánům udělala doslova „škrt přes rozpočet“ nynější finanční krize. Značnou část ostatních ostrovů totiž skoupili investoři a jejich ochota vkládat do nich další peníze rapidně klesla poté, co cena nemovitostí v Dubaji spadla za poslední dva roky o 60 %.

Je projekt mrtvý, či jen v kómatu?

Vyhlídky na příští léta nejsou o moc růžovější: letos má podle Reuters přijít desetiprocentní pád cen a ještě v roce 2012 se čeká pokles o další 4 %.

Potíže má i firma Nakheel, která umělý ostrovní svět buduje. Prochází totiž restrukturalizací a jedná o tom, jak uhradí dluhy v hodnotě více než deset miliard dolarů.

Krize také už v zárodku zaškrtila zájem celebrit, které měl Svět přilákat. V tisku se sice uvádělo, že bubeník Tommy Lee koupil ostrov Řecko pro svou bývalou manželku a že Brad Pitt spolu s Angelinou Jolie chtějí koupit Etiopii, byly to však jen fámy. Celebritami, s nimiž je Svět nyní spojován, jsou Ir Joh O’Dolan, který zaplatil 24 miliónů dolarů za Irsko, a Safi Quarashi, který získal za 43 miliónů dolarů Británii.

Foto: Profimedia.cz

Miliardář Richard Branson vyhazuje hrst písku při propagační akci na ostrově Británie v dobách, kdy budoucnost Světa vypadala ještě zářivě.

Ten první spáchal po rozpadu svého podnikatelského impéria sebevraždu, druhý byl odsouzen na sedm let vězení kvůli neplacení šeků. Verdikt nad Quarashim však jeho rodina zpochybňuje a loni se za něj přimlouvala i britská královna Alžběta II.

A tak zřejmě jediným světově známým vlastníkem nemovitosti ve Světě je nyní automobilový závodník Michael Schumacher. Ten ale nezaplatil ani dolar. Svůj ostrov, vkomponovaný do Antarktidy, totiž dostal jako dar od dubajského korunního prince.

Vzhledem k tomu označil WilmotSmith u soudu celý projekt za „mrtvý“. To však obhájce Nakheelu Graham Lovett rozhodně popřel. Připustil jen, že Svět je nyní „v kómatu“.

„Jedná se o desetiletý projekt, který byl zpomalen. Je to záměr, který bude dokončen,“ ujistil Lovett. Snažil se přesvědčit i žalobce, že ostrovy, do jejichž výstavby se investovalo již čtrnáct miliard dolarů (asi čtvrt biliónu korun), „mají potenciál vydělat milióny“.

Zatím je ale sporné, zda tomu investoři uvěří. Už po vypuknutí krize byly ohlášeny stavební práce na ostrově Německo, zatím však není známo, jak daleko pokročily.

Seskupení drobných, povětšinou neobydlených ostrůvků, které před mořem chrání vlnolamy, leží několik kilometrů od pobřeží Dubaje. Je na ně zajímavá vyhlídka z mrakodrapu Burg Khalifa, nejvyšší budovy světa.

Čtěte také:
Pětině rostlinných druhů na Zemi hrozí úplné vyhynutí
Nejen živočichům, ale i rostlinám hrozí vyhubení. Největší hrozbou pro ně je přeměna přírodního prostředí na zemědělskou půdu. Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Související články

Dvanáct nejlepších míst pro líbánky snů

Váháte, kam se vydat na líbánky snů? Podívejte se na dvanáct nejlepších míst na světě, kde vás budou rozmazlovat masážemi na bělostných plážích, či dobrým...

Výběr článků

Načítám