Hlavní obsah

Zahajujete třetí válku v Zálivu, říká zajatý britský novinář na novém videu IS

Jen pár hodin po zahájení amerických vzdušných úderů v Sýrii zveřejnila radikální sunnitská organizace Islámský stát (IS) další video se zajatým britským fotoreportérem Johnem Cantliem. Brit na záznamu varuje Západ před vojenským tažením proti IS a hovoří o začátku další války v Perském zálivu.

Zajatý britský novinář John Cantlie v novém videu Islámského státuVideo: LiveLeak.com

 
Článek

Je to v pořadí druhé video, na němž se Cantlie objevil. Stejně jako na tom z předchozího týdne na něm sedí za stolem v prázdné místnosti s tmavou stěnou za zády. Představuje se na něm jako ten, koho jeho „vláda opustila“, a avizuje sérii poselství o pokřivených postojích Západu na Blízkém východě.

Odpalování raket Tomahawk z lodi USS Arleigh Burke

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V pětiminutovém snímku, zveřejněném v úterý, Cantlie varuje Západ před vojenským posilováním v regionu. Tvrdí, že USA a jejich spojenci zahajují „třetí válku v Zálivu“.

„Od Vietnamu jsme nebyli svědky takových možných potíží,“ upozornil fotoreportér. Připomněl také, že americký prezident Barack Obama se nechtěl angažovat v Iráku ani v Sýrii.

„Prezident kdysi nazval konflikt vedený Georgem Bushem hloupou válkou, a když se dostal k moci, nemohl se dočkat toho, až od ní Ameriku distancuje. Teď byl do ní zase neúprosně zatažen, ale těžko se mu vysvětluje, že je to nesrovnatelné s iráckou válkou. Vskutku, je to mnohem komplikovanější a odsouzeno k nezdaru,“ uvedl Cantlie.

Vyhraněná rétorika amerických představitelů podle jeho slov Islámskému státu neublíží. Cantlie upozornil, že radikálům nezasadí ránu ani vyslání pozemních jednotek. Uvedl, že Islámský stát má dostatek bojovníků k odražení 15 tisíc vojáků.

Islamisté zveřejnili video s dalším zadrženým britským novinářem

Nové video bylo pravděpodobně pořízeno v posledních dnech, protože v něm Cantlie naráží na britskou pomoc kurdským silám v Iráku a podporu Francie a Norska irácké vládě.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

John Cantlie byl zadržen v Sýrii v listopadu 2012. Islámský stát už v odvetě za americké nálety na své pozice sťal dva Cantlieho americké kolegy a jednoho britského humanitárního pracovníka. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám