Hlavní obsah

Za útokem na hotel v Hurgadě mohla být pomsta bývalých zaměstnanců či zhrzené city

Kolem pozadí pátečního útoku v hotelu Bella Vista v egyptském letovisku Hurgada se vyrojily spekulace o možné pomstě bývalých zaměstnanců nebo vyhrocení jejich sporu o ženu. S odvoláním na místní neoficiální zdroje o nich informovala agentura APA. Egyptské úřady zatím v místě posilují bezpečnostní opatření.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Ráno panoval v okolí hotelu Bella Vista klid

Článek

Švéd zraněný při útoku dvou ozbrojených mužů už opustil nemocnici, pobodaní rakouští manželé jsou ještě hospitalizováni, jejich stav je ale stabilizovaný, řekl agentuře AFP ředitel nemocnice

Oba Rakušané pravděpodobně odejdou z nemocnice také v neděli. Podle původní informace rakouského velvyslanectví v Káhiře byl muž propuštěn už v sobotu.

Diletantský útok

Žena rakouské televizi řekla, že chtějí v dovolené pokračovat. V interview odvysílaném v sobotu večer na kanálu ZiB1 televize ORF zraněná Rakušanka zdůraznila, že útok v hotelu byl "opravdu diletantský".

Irena Hicklová o situaci v HurgaděVideo: Novinky/Reuters

Ředitel hotelu na svém účtu na Facebooku uvedl, že útočníci byli vyzbrojeni "malými noži a umělohmotnou atrapou pistole". Podle sobotního prohlášení egyptského ministerstva vnitra ale měli u sebe vzduchovky a nože.

Na hotel Bella Vista zaútočili v pátek večer dva muži. Jednoho zasahující policisté zastřelili, druhého těžce postřelili do nohou.

K útoku se nepřihlásila žádná skupina, od začátku vyšetřování se nicméně spekuluje o možném islamistickém motivu incidentu. Jeden z hostů hotelu v sobotu vylíčil, jak viděl v době útoku z balkónu před hotelem muže, který mával černým praporem s bílými písmeny a hlasitě křičel.

Také jistý zaměstnanec hotelové restaurace agentuře APA řekl, že jeden z útočníků měl u sebe černý šátek, který se podobal vlajce skupiny Islámský stát. "Jeden z nich volal: Je jen jeden bůh. Vyhodíme tohle místo do vzduchu," citovala APA nejmenovaného zaměstnance.

Spekulace se množí

Na blogu provozovatele místní potápěčské školy se ale podle rakouské agentury objevila i zcela odlišná spekulace. Útočníci prý byli bývalí zaměstnanci hotelu, kteří se chtěli pomstít. "Jestli tam šlo o nevyplacenou mzdu, o tom se spekuluje," napsal. Kromě toho se prý množí pověsti, že se dvojice mladých Egypťanů pohádala o jednu ženu a spor se jim vymknul z rukou.

Foto: Stringer, Reuters

Policie přesd hotelem Bella Vista

Rakouské ministerstvo zahraničí po pátečním útoku zvýšilo stupeň bezpečnostního rizika pro své občany v celém Egyptě. Ve všech egyptských turistických lokalitách "existuje velmi reálně zvýšené bezpečnostní riziko teroristických akcí a jiných útoků", stojí na webu ministerstva.

Egyptský ministr turistiky Hišam Zazu, který místo útoku v sobotu navštívil, přislíbil podle agentury AFP, že v příštích dnech budou zavedena nová bezpečnostní opatření na ochranu turistů pobývajících v Egyptě. Podle zpravodaje AFP projíždí dnes Hurgadou větší počet policejních hlídek.

České ministerstvo zahraničí v sobotu potvrdilo, že čeští občané pobývající v Hurgadě jsou v pořádku. V souvislosti s pátečním útokem na tamější hotel zároveň ministerstvo připomnělo, aby Češi dbali v Egyptě zvýšené opatrnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám