Hlavní obsah

Za dva dny uteklo do Libanonu až 30 000 Syřanů

Novinky,
Damašek/Ženeva

Eskalace bojů v Sýrii donutila další obyvatele k útěku do zahraničí. Za posledních 48 hodin jich jen do Libanonu uteklo 30 000, uvedla organizace pro uprchlíky Spojených národů UNHRC. Další utíkají do Turecka a Jordánska i Iráku. Boje se dále rozšiřují, v sobotu byly hlášeny i z Halabu.

Foto: Afif Diab, Reuters

Syřanky čekající u libanonských hranic s pasy

Článek

Libanonský deník Daily Atar uvedl, že kolona vozidel u přechodu Masnaa byla dlouhá kilometr. Přechod je vzdálen od syrského hlavního města Damašku jen 50 kilometrů.

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Situace na syrskolibanonské hranici

„Situace s uprchlíky se zdramatizovala poté, co se násilí rozšířilo do Damašku,“ uvedla mluvčí UNHRC Melissa Flemingová a dodala: „Máme čísla, která uvádějí, že za posledních 48 hodin mohlo překročit hranici do Libanonu mezi 9000 a 30 000 lidmi. Možná až milión Syřanů ztratilo střechu nad hlavou a v Damašku vidíme lidi, jak se přesouvají ze sousedství do sousedství, nebo spí ve školách a parcích.“

Foto: Reuters

Obyvatelé Damašku, kteří opustili své domovy kvůli bojům.

Do Jordánska uteklo za čtyři dny 2500 Syřanů. V zemi je registrováno 35 000 syrských uprchlíků, ale odhaduje se, že od 15. března loňského roku, kdy nepokoje v Sýrii začaly, uprchlo do Jordánska 140 000 Syřanů.

Do Iráku jich uteklo za posledních 24 hodin 3000. Přechody na irácko-syrské hranici nyní kontrolují na syrské straně vzbouřenci. [celá zpráva]

Utíkají i Iráčané pracující v Sýrii. Uvádějí, že v Sýrii panuje sektářské násilí a že se stávali terči útoků.

Také Turecko eviduje stálý příliv uprchlíků. Směřují sem i armádní dezertéři. V sobotu Ankara ohlásila, že přijala už 24. zběhlého syrského generála.

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Syřané, kteří utekli do Libanonu přes přechod Masnaa

Za dva dny si boje v zemi vyžádaly 550 obětí, uvedla opozice, s tím, že mezi mrtvými je padesát vojáků.

V sobotu se rozhořely i v Halabu, kde byl doposud většinou klid. Bojuje se především v centru města.

Foto: Reuters

Obyvatelé Damašku, kteří opustili své domovy kvůli bojům.

Boje pokračují i v Damašku, kde se armáda snaží získat zpět kontrolu nad čtvrtěmi, které ovládli vzbouřenci. Vládní síly oznámily, že zahájily ve městě širokou ofenzívu na všechny pozice rebelů. Už ovládly čtvrť Midan a nyní útočí na východě města v Džabáru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám