Hlavní obsah

Vzbouřenci vypálili z Jemenu balistickou raketu na Saúdskou Arábii

Rijád

Vzbouření šíitští Húsíové v pondělí vypálili balistickou raketu na Saúdskou Arábii. Zlikvidovala ji saúdská antiraketa. Poté následoval nálet na odpalovací zařízení, které bylo též zlikvidováno, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení arabských koaličních sil vedený Saúdy.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Šíitský povstalec v Jemenu

Článek

.

Cílem bylo podle saúdskoarabské agentury SPA město Džázán ležící na jihozápadě království poblíž jemenské hranice. Je to již několikátý podobný útok. V pátek sestřelila saúdská antiraketa jinou balistickou raketu vypálenou vzbouřenci. Další dopadla do pouště. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ačkoli Saúdové nezmínili typ rakety, Húsíové zřejmě vypálili balistickou raketu scud, což už udělali už dříve. Svědčí tomu nasazení antiraket. U hranic Rijád rozmístil antirakety typu Patriot.

Jemen má scudy ve výzbroji. Arabská koalice tvrdí, že se jí v minulých měsících podařilo zničit vekou část raket šíitských povstalců, podle jemenské vlády mají šíité k dispozici stále 60 až 70 scudů. Jeden z jejich velitelů se dal slyšet, že povstalci už vytipovali „pro své oddíly operující s raketami 300 vojenských a strategických cílů v Saúdské Arábii”.

Šíité ostřelují Saúdskou Arábii raketami navzdory tomu, že má platit příměří a probíhají komplikovaná mírová jednání v Ženevě. V sobotu si raketový útok na pohraniční saúdskoarabské město Nadžrán vyžádal životy tří civilistů.

Příměří ale porušují i vládní síly a arabská koalice, která během něj obsadila dvě města.

Jemenský konflikt podle OSN nepřežilo na 6000 lidí a 28 000 osob bylo v bojích zraněno. Postiženo je jimi na 80 procent z 25 miliónů jemenských obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám