Hlavní obsah

Východu Aleppa se čtvrt miliónem lidí hrozí do dvou měsíců totální zničení

Ženeva

Východní část syrského Aleppa, kterou drží povstalci, může do dvou měsíců čelit totální destrukci, při které by zahynuly tisíce lidí, řekl ve čtvrtek zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Vyzval Rusko a syrskou vládu, aby neničily město z důvodů likvidace radikálů z bývalé Fronty an-Nusra. Podle BBC dodal, že pokud se její bojovníci rozhodnou odejít, je připraven je doprovodit.

Foto: Reuters TV, Reuters

Záběry z dronu na krátery v bombardované východní čtvrti Aleppa

Článek

„Podtrženo, nejpozději do dvou měsíců může být východní část Aleppa zcela zničena,“ řekl Mistura na tiskové konferenci v Ženevě. Varoval, že zničení rebely držené části by si vyžádalo nesmírné oběti. „Tisíce syrských civilistů, ne teroristů, bude zabito a mnoho z nich zraněno,“ komentoval variantu, že by boje a bombardování pokračovaly se stávající intenzitou.

„Tohle my jako svět uvidíme, jestli to bude pokračovat tímto tempem, až se budeme snažit slavit Vánoce nebo konec roku,“ prohlásil vyslanec.

Varoval syrský režim a Rusko, že by je mohla jednou historie soudit, jestliže použijí přítomnost bojovníků džihádu v Aleppu „jako alibi pro zničení celého města“.

Foto: Martial Trezzini, ČTK/AP

Zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura

Rusko nálety hájí s tím, že útočí na silnou skupinu Džabhát Fatah aš-Šám, což je přejmenovaná Fronta an-Nusra. Mistura uvedl, že skupina má asi devět set bojovníků ve východní části města.

„Osobně je doprovodím”

Nabídl se, že pokud se ozbrojenci rozhodnou odejít, je ochoten je osobně doprovodit.

„Jestliže se rozhodnete odejít se ctí se svými zbraněmi do Idlibu nebo kamkoli chcete, jsem osobně připraven vás fyzicky doprovodit,“ nabídl de Mistura radikální skupině.

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov řekl, že Rusko tento de Misturův návrh podporuje. „Byl nejvyšší čas,” řekl k tomu Bogdanov.

Ruská výhrůžka Američanům

Rusko o víkendu dopravilo do Sýrie protiraketový systém S-300 a jeho ministerstvo obrany ve čtvrtek upozornilo USA, že Spojené státy by si měly dobře rozmyslet útoky na pozice syrské armády, protože takové útoky by ohrozily také ruské vojáky. Ministerstvo uvedlo, že obsluha protiraketového systému nebude mít čas určit přesnou dráhu raket nebo místo, odkud byly vypáleny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám