Hlavní obsah

Volby v Izraeli přinesly pat, Netanjahu chce co nejširší vládní koalici

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu má po volebním vítězství pravicové koalice jeho strany Likud a Jisrael Bejtenu (Izrael je náš domov) kontroverzního exministra zahraničí Avigdora Liebermana nakročeno k třetímu funkčnímu období. Premiér ale překvapivě zaznamenal ztráty na úkor centristické formace Ješ Atid (Budoucnost existuje) a bude muset utvořit větší vládní koalici. Netanjahu se dal slyšet, že ji chce co nejširší.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se zdraví se svými příznivci.

Článek

Netanjahu v úterý večer po vyhlášení prvních výsledků poděkoval voličům za to, že mu dali šanci vést potřetí zemi. Slíbil jednání s „mnoha partnery“ za účelem sestavení široké koalice. „Zítra začínáme nanovo,“ poznamenal Netanjahu. Dodal také, že mezi prioritami jeho vlády zůstane zastavení hrozby z Íránu.

Pravicové uskupení Likud-Bejtenu bude mít v izraelském Knessetu 31 poslanců, i když mu předvolební průzkumy přisuzovaly 42 poslaneckých křesel. Druhá centristická strana získala 18 nebo 19 křesel a třetí Strana práce 17.

Po sečtení 99,5 procenta hlasů to vypadá, že pravice a levice budou mít v 120členném parlamentu shodně po 60 hlasech, upozornil server BBC.

Pozorovatelé nyní proto očekávají složitá vyjednávání jednotlivých stran o budoucí vládě. Vyjednávání zřejmě potrvají několik týdnů. Není ani zcela vyloučena možnost, že blok vedený Netanjahuem skončí v opozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám