Hlavní obsah

Válečné zločiny v Sýrii páchají obě strany, inspektoři OSN navrhují soud

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V syrském konfliktu se dopouštějí válečných zločinů vládní síly stejně jako opoziční bojovníci, zjistili inspektoři OSN. Ve své zprávě publikované v pondělí uvedli, že se oba válčící tábory uchylují k mučení, popravám a teroru civilistů. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Reuters

Povstalecký bojovník v syrském Idlíbu

Článek

"Vládní síly a spřízněné milice konají mimosoudní popravy,“ píše se ve zprávě doplňující, že často jsou vedeny útoky na civilní oblasti, například na fronty lidí před pekařstvím nebo proti pohřebním průvodům.

Vražd, mučení, braní rukojmí a využívání dětí jako štítů se však dopouštějí i povstalci. I když je podle inspektorů „intenzita a rozsah“ zločinů rebelů menší než u vládních sil, pokračují tito bojovníci „v ohrožování civilního obyvatelstva tím, že do jimi obydlených oblastí soustřeďují vojenské záměry“. Za velké množství obětí mezi civilisty můžou také povstalečtí ostřelovači.

Chtějí postavit pachatele před trestní soud

Vyšetřovatelé se zabývali šestiměsíčním obdobím do poloviny letošního dubna. Své závěry postavili na výpovědi 445 svědků konfliktu. Situaci ale zkoumali zvenčí, jelikož nedostali povolení ke vstupu do země.

Tým dvou desítek komisařů, vedený brazilským diplomatem Paulem Pinheirem, vyzval Radu bezpečnosti OSN k „rychlému jednání“, jež by dovedlo válečné zločince před Mezinárodní trestní soud (ICC).

„Je to poprvé, kdy zmiňujeme přímo ICC. Rada bezpečnosti musí rozhodnout, zda případ postoupí ICC, anebo ne,“ prohlásila členka inspektorské skupiny, Američanka Karen Konig AbuZayd. Dodala však, že ve věci „není optimistkou“.

Vyšetřovatelé doplnili nová jména na seznam osob podezřelých z páchání či podílu na válečných zločinech. Jména na seznamu jsou však utajovaná.

Dva roky trvající válka v Sýrii má téměř 70 000 obětí.

Reklama

Související články

Tvrdé boje o centrum Damašku

V syrském hlavním městě propukly ve středu večer tvrdé boje. Soustředily se hlavně do čtvrti Džabár a na okružní cestu. Vzbouřenci chtěli prorazit do centra...

Pentagon je pro vyzbrojení syrských rebelů

Americký ministr obrany Leon Panetta podporuje návrh na vyzbrojení povstaleckých bojovníků proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Panetta to ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám