Hlavní obsah

Tvrdé boje o centrum Damašku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

V syrském hlavním městě propukly ve středu večer tvrdé boje. Soustředily se hlavně do čtvrti Džabár a na okružní cestu. Vzbouřenci chtěli prorazit do centra města. Zatím ale není jasné, zda se jim to povedlo, syrská armáda ohlásila protiútok.

Foto: Reuters

Dým stoupající ze čtvrti Džabár, kde se tvrdě bojuje

Článek

„Rozšířili jsme boje do Džabáru,“ uvedl kapitán vzbouřenců Islám Alúš ze vzbouřenecké Islámské brigády. „Nejtvrdší střety jsou v Džabáru, protože ten je klíčem k srdci Damašku,“ dodal ještě pro agenturu Reuters.

Foto: Reuters

Syrští vzbouřenci na střeše jedné budovy v damašku vztyčili svou vlajku.

Vzbouřenci se pokusili ovládnout přístupové cesty do centra Damašku z východu. Zatím ale není jasné, zda postoupili, jak tvrdili, protože syrská armáda uvedla, že je zatlačila zpět. Nejmenovaný bezpečnostní představitel země řekl agentuře AFP, že armáda zahájila koordinovanou ofenzívu v Damašku a jeho okolí. „Naše ušlechtilá armáda pokračuje v operacích proti teroristům v Irbínu, Zamalce a Haraště,“ oznámila syrská televize.

Foto: Reuters

Dým stoupá z mešity v Damašku ve čtvrti Džabár.

Stále více ale panuje přesvědčení, že ani jedna strana není schopna strhnout vítězství na svou stranu. Šéf syrské opozice Muáz Chatíb nabízí jednání. Podmiňuje je tím, že režim Bašára Asada propustí do neděle všechny vězněné ženy, což je mnohem mírnější podmínka než dosavadní, kdy vzbouřenci uváděli, že začnou jednat až poté, co Bašár Asad odstoupí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám