Hlavní obsah

V Sýrii už plní granáty sarinem, tvrdí Američané

– Washington

Americký ministr obrany Leon Panetta uvedl ve čtvrtek večer, že podle zpravodajských informací zvažuje vláda syrského prezidenta Bašára Asada nasadit chemické zbraně proti postupujícím rebelům. Informoval o tom Pentagon v týž den, kdy generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval Asada, aby chemické zbraně nepoužil.

Článek

„Bezpochyby nás velmi, velmi znepokojuje, že s postupující opozicí zejména v Damašku může režim zvažovat použití chemických zbraní,“ řekl Panetta poté, co se objevily v médiích informace, že podle nejmenovaných amerických představitelů Asadovy síly začaly připravovat použití jedovatých plynů. Hlas Ameriky uvedl, že syrská armáda už plní sarinem dělostřelecké granáty.

Panetta ale neuvedl, které zpravodajské služby zmiňované plány zjistily. Američtí i spojenečtí představitelé ovšem zaznamenali okolo syrských chemických zbraní pohyb.

Panetta v rozhovoru s novináři opět varoval, že takový krok by měl vážné následky. "Nebudu spekulovat nebo komentovat, jaké důsledky by to mohlo mít, ale stačí říci, že by použití těchto zbraní znamenalo překročení červené linie," uvedl Panetta.

Sýrie loni přiznala, že skutečně má chemické zbraně. Zřejmě má nervové plyny sarin a nejsilnější VX i zpuchýřující yperit.

Reklama

Související témata:

Související články

Sýrie přesunula chemické zbraně

Syrská vláda přesunula část svých chemických zbraní do bezpečí. Uvedl to v pátek americký ministr obrany Leon Panetta s odvoláním na zprávy tajných služeb....

Výběr článků

Načítám