Hlavní obsah

V Sýrii povraždili 50 civilistů, tvrdí opozice

Damašek/Londýn

Syrské vládní jednotky ve čtvrtek podle opozice povraždily ve vesnici poblíž města Baníjás na pobřeží Středozemního moře nejméně 50 civilistů, včetně žen a dětí. Ve svém pátečním prohlášení to uvedli aktivisté ze syrské opoziční organizace SOHR se sídlem v Londýně, bilanci však nelze nezávisle ověřit.

Foto: Saif Al.Hamwi , Reuters

Syřané vesnice v oblasti bojů raději opouštějí.

Článek

Sunnitská vesnice Bajdá leží na severozápadě země, který obývají převážně alávité, tedy náboženská skupina, k níž patří i prezident Bašár Asad.

"Zprávy potvrzují, že v Bajdá se odehrál masakr značných rozměrů," stojí v prohlášení SOHR. Podle opozice je pravděpodobné, že počet obětí se zvýší až na stovku, možná i víc. Ve vesnici se prý konala hromadná poprava a stále se pohřešují desítky lidí.

Syrská státní agentura Sana naproti tomu informovala, že armáda v okolí pobřežního Baníjásu provedla operaci namířenou proti "teroristům", během níž jich neuvedený počet zabila a zajistila větší množství zbraní.

Reklama

Související témata:

Související články

Syrský premiér vyvázl z atentátu

Na syrského premiéra Vaíla Halkího v pondělí spáchali v metropoli Damašku atentát. Auto naložené výbušninami explodovalo ve chvíli, kdy kolem projížděl...

Výběr článků

Načítám