Hlavní obsah

V sestřeleném vrtulníku zahynulo v Afghánistánu sedm lidí

– KÁBUL

Při pádu vrtulníku CH-47 Chinook zahynulo ve středu večer na jihu Afghánistánu v provincii Hílmand sedm vojáků NATO včetně pěti Američanů. Fundamentalistické hnutí Tálibán oznámilo, že stroj sestřelilo. Všichni lidé na jeho palubě údajně zahynuli. Mluvčí Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) sestřelení nevyloučil.

Článek

"Vrtulník je možné sestřelit i pouhými pěchotními zbraněni,"  uvedl mluvčí ISAF v Kábulu major John Thomas s tím, že v dané oblasti je dost nepřátelských bojovníků. Pozemní jednotky, vyslané k místu pádu vrtulníku, narazily na palebnou léčku protivníka a musely si vyžádat letecké bombardování jeho pozic, aby se unikly.

"Celá pětičlenná posádka při incidentu zahynula. Byli tam také dva vojenští cestující, kteří zemřeli," citovala agentura Reuters z prohlášení ISAF. "Jeden afghánský civilista byl později na místě zraněn palbou ručních zbraní," dodala.

O pádu informoval mluvčí už večer, kdy mluvčí ISAF uvedl, že těžký vojenský transportní vrtulník Chinook spadl kolem 21:00 místního času (18:30 SELČ). "Detailů je málo. Byl to Chinook a bylo to na jihu," sdělil s tím, že o obětech nic neví, ale že "na palubě stroje byli lidé".

K útoku se hlásí Tálibán

Údajný mluvčí Tálibánu Karí Júsuf Ahmadí v telefonickém rozhovoru agenturám AP a AFP řekl, že ozbrojenci jeho hnutí stroj sestřelili v okrese Kadžkaj v provincii Hílmand. "Helikoptéru na obloze zachvátily plameny a pak spadla. Zdá se, že nikdo na palubě nepřežil. Oblast ihned uzavřely zahraniční oddíly, takže jsme se nemohli vydat na místo a ověřit počet obětí," dodal Ahmadí. "Naši mudžáhidové mají protiletadlové zbraně ještě z časů svaté války (proti sovětské okupaci) a v poslední době získali i nové protiletadlové střely," připomněl.

Ahmadího slova nemohla být okamžitě potvrzena z nezávislých zdrojů. Zmíněná oblast je baštou bojovníků někdejšího vládního hnutí Tálibán; rozmístěny jsou tam také britské jednotky.

Těžké stroje Chinook jsou používány pro přepravu zbraní a vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám