Hlavní obsah

V Pákistánu zastřelili populární zpěvačku, která se vzpírala zákazům Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární pákistánská zpěvačka Ghazala Džavedová byla na severozápadě země nalezena zavražděná. Podle stanice CNN byla 24letá zpěvačka známá tím, že odmítala dodržovat zákaz tance a zpěvu, který prosazují islamisté z hnutí Tálibán. Podle policie šlo o rodinnou mstu, zpěvačka nedávno požádala o rozvod.

Foto: Profimedia.cz

Pákistánská policie. Ilustrační foto

Článek

Džavedová vydala více než dvacítku desek s písněmi zpívanými v jejím rodném jazyce paštštině a na severozápadě země obývaném paštunským etnikem platila za jednu z nejoblíbenějších zpěvaček. V pondělí večer ji v Péšávaru kdosi šestkrát střelil do hlavy, když se vracela z kosmetického salonu. Její otec, který ji doprovázel, byl také zabit.

Podle policie dvojici kulkami zasypali dva muži na motorce, kteří pak ujeli. Policie z podílu na vraždě podezírá bývalého manžela zpěvačky. Džavedová se s ním chtěla nechat rozvést a také podala žádost o rozvod poté, co podle pozůstalých zjistila, že měl další ženu, a protože jí prý bránil zpívat.

Žádosti o rozvod jsou vzácné

Ve velmi konzervativní muslimské společnosti na severozápadě země jsou žádosti o rozvod zcela mimořádné. Podle islámského práva může mít muž zároveň až čtyři ženy. Server CNN poznamenal, že žádost o rozvod, kterou zpěvačka podala loni, provázel velký zájem médií.

Péšávar je správním střediskem provincie Chajbar Paštunchvá. V regionu v posledních letech stoupl vliv pákistánského fundamentalistického hnutí Tálibán, jehož zákaz zpěvu a tance zkomplikoval život umělcům včetně Džavedové, která řadu písní a klipů natočila v Dubaji.

Na islámské vzbouřence v Pákistánu od roku 2004 útočí bezpilotní letouny USA. Velitel Tálibánu podle serveru CNN pohrozil, že pokud bude Washington v této kampani na severozápadě země pokračovat, zakáže hnutí na kmenovém území Severní Vazíristán očkování proti obrně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám