Hlavní obsah

V Pákistánu dav upálil muže za údajné znesvěcení koránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Na jihu Pákistánu rozlícený dav zabil muže, který údajně znesvětil korán. Lidé oběť vyvlekli z policejní stanice, zbili ho a zapálili. V zemi dodržují tvrdý zákon proti rouhačům, soudy mohou obviněné poslat do vězení na doživotí nebi i odsoudit k trestu smrti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Policisté v pátek zadrželi muže, jehož lidé udali za to, že údajně spálil korán. Podle prvních příznaků se jednalo o mentálně postiženého jedince. Strávil noc na policejní stanici v Dádú, což je okresní město v provincii Sindh, a měl být vyslechnut.

Muže udal imám mešity, v níž prý dotyčný strávil zcela sám čtvrteční večer. Ráno se pak na místě našel sežehnutý výtisk koránu a imám prohlásil, že jediným pachatelem může být tento cizí člověk. Vesničané dotyčného zbili hned na místě a předali ho policii.

Zadržený strávil noc na policejní stanici a měl být vyslechnut. Ráno ale k budově dorazilo asi 200 rozlícených lidí, vytáhli muže ven, zbili a zapálili na něm šaty. Velitel policie řekl, že asi 30 útočníků bylo zadrženo. Mají být obviněni z vraždy. Pro zanedbání povinností bylo zajištěno také sedm policistů.

Za rouhání zabili přes 50 lidí

Za rouhání bylo v Pákistánu od roku 1990 zabito přes 50 lidí. Rouhání zákon přesně nedefinuje, zato povoluje potrestat ho i smrtí. V soudních síních se často čin dotyčných nebo důkazy o jeho spáchání ani neprojednávají, protože soudci mají strach, že budou z rouhačství obviněni sami. Lidé bývají zatčeni už za to, co o islámu napíší, ale také třeba za neúčast na protestech proti filmům, které islám podle muslimů hanobí. V některých případech s ukázalo, že udavači měli s obviněnými finanční spory.

Známý je případ křesťanky Rimši Masíhové, která byla stíhána za znesvěcení koránu. Sousedé ji v létě udali za paličství svaté knihy, jejíž útržky policisté našli v tašce, kterou dívka měla u sebe. V listopadu ji nakonec soud viny zprostil, jelikož se ukázalo, že důkazy nastrčil muslimský duchovní. Dívce, která údajně trpí Downovým syndromem, hrozila smrt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám