Hlavní obsah

V obklíčeném Tall Afaru není jídlo, útok na IS zatím nezačne

Irbíl

Zoufalá situace panuje v iráckém městě Tall Afar, které ovládá Islámský stát (IS). Nedostává se v něm potravin a chybí i pitná voda, vypověděli uprchlíci, kteří začali masově utíkat poté, co irácké letectvo zahájilo nálety před plánovanou ofenzívou. Ta však podle serveru Rudaw hned tak nezačne.

Foto: Balint Szlanko, ČTK/AP

Uprchlíci z okolí Tall Afaru

Článek

Stovky vyčerpaných civilistů, kterým se podařilo utéct z obklíčeného města, vypověděli o zoufalé situaci, která tam panuje. Útěk však není snadný, radikálové po prchajících střílejí.

Džasím Azíz Tabu, kterého přepravili s dvanáctičlennou rodinnou, řekl, že z Tall Afaru odešli už před několika měsíci do nedaleké vesnice, aby unikli hladu, náletům a násilí ze strany radikálů. Uvedl, že ceny ve městě, které je několik měsíců obklíčené, rapidně stoupají, kilogram cukru se prodává za padesát dolarů. „Není tam nic. Jedli jsme kousky chleba s vodou,“ uvedl.

Utéct však podle něj není snadné: „Kdo se pokusil utéct a byl dopaden, toho střelili do hlavy. Zabili mi syna. Zkusil utéct.“

Zoufalou situaci ve dvousettisícovém městě, nacházejícím se 70 kilometrů západně od Mosulu a 150 kilometrů východně od syrských hranic, popsala i matka tří dětí Alia Imádová, která zaplatila převaděči 300 dolarů: „Většina lidí pije vodu, která není čistá. Většina přežívá na ní a kousku chleba.“ Ani její útěk nebyl bez problémů, radikálové po její skupině stříleli a zabili jednu ženu, kterou pak uprchlíci museli pohřbít.

Podle koordinátorky humanitární pomoci OSN Lise Grandeové je situace ve městě velmi těžká a útěk obtížný: „Rodiny utíkající na severovýchod musejí jít deset až dvacet hodin, než dosáhnou sběrných bodů. Jsou vyčerpaní a mnozí dehydrovaní.“

Osvobození hned tak nezačne

Jeden z velitelů iráckého letectva Anvar Hamá řekl agentuře AP, že tento týden byla ve městě bombardována velitelství IS, tunely a skladiště zbraní. Nálety mají předcházet ofenzívě, jejímž cílem bude dobýt město. Irácké velení informovalo o chystaném útoku v úterý.

Podle iráckého důstojníka, který má blízko k velení, se však nedá zahájení pozemní ofenzívy čekat v příštích týdnech, i když se k němu už stahují irácké síly a přisouvají zbraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám