Hlavní obsah

V Íránu vyřadili dva kandidáty na prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránské ministerstvo vnitra v úterý zveřejnilo listinu kandidátů pro prezidentské volby, na níž je osm jmen. O křeslo se ucházelo 686 osob. Mezi vyřazenými jsou i blízký spolupracovník dosluhujícího prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda Esfandjár Rahím Mašáí a bývalý prezident, proreformní centrista Akbar Hášemí Rafsandžání.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Akbar Hašími Rafsandžání se o křeslo íránského prezidenta ucházet nemůže.

Článek

Podle agentury AP jsou na seznamu kandidátů pro volby naplánované na 14. června až na jednoho lidé spojení s vládnoucími konzervativními kruhy. Jsou mezi nimi hlavní vyjednavač o íránském jaderném programu Saíd Džalílí i jeho předchůdce Hasan Rovhání, teheránský starosta Mohammad Bakir Kalibaf a bývalý ministr zahraničí Ali Akbar Velajati nebo bývalý šéf Revolučních gard Mohsín Rézai.

Rafsandžání, který byl íránským prezidentem v letech 1989 až 1997, možná neprošel kvůli věku, je mu 78 let. Šéf jeho kampaně ve středu oznámil, že nepodá protest k Radě dohlížitelů proti svému vyřazení, ani se neodvolá k ajatolláhu Chameneímu.

Rafsandžíního podporuje část opozice, neboť je proreformní. Jedním proreformním kandidátem je bývalý viceprezident a ministr pro technologii Mohammad Réza Arif.

Ahmadínežád bude bojovat

Naopak Mahmúd Ahmadínežád, který potřetí být zvolen nemůže, je odhodlán protestovat proti vyškrtnutí Mašáího, který mu vedl prezidentskou kancelář. Chce o něm jednat s nejvyšším duchovním vůdcem Íránu, ajatolláhem Alím Chameneím. Ten jako jediný může zvrátit rozhodnutí Rady dohlížitelů.

"Podle mého názoru nebude s Vůdcem (Chameneím) žádný problém a já s ním budu o tomto tématu jednat až do posledního okamžiku. Věřím, že se problém vyřeší," řekl agentuře ISNA Ahmadínežád. Podle expertů je ale nepravděpodobné, že by Chameneí změnil verdikt rady.

Mašáího volební štáb oznámil, že se bude "všemi dostupnými zákonnými prostředky" dožadovat u Rady dohlížitelů vysvětlení ohledně zamítnutí jeho kandidatury a revize tohoto rozhodnutí. Podle agentury DPA by to byl první případ právního postupu proti mocné Radě dohlížitelů v dějinách íránské islámské republiky.

Podle názoru zahraničních agentur byl Mašáí vyřazen z kandidátní listiny zřejmě proto, že má kontroverzní pohled na náboženství. Ajatolláhové na něj pohlížejí s nedůvěrou a podezřívají ho, že stojí v čele "odštěpeneckého proudu", usilujícího o potlačení autority duchovenstva.

Duchovenstvo kromě toho podle agentury Reuters podezřívá Ahmadínežáda, že se snaží udržet u moci prostřednictvím svého spojence Mašáího. Ahmadínežád byl prvním íránským prezidentem od islámské revoluce z konce sedmdesátých let, který nevzešel z kléru a popularitu si získal snahou zlepšit život chudých obyvatel Íránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám