Hlavní obsah

V Íránu mají stroj na amputování prstů odsouzeným

– Širaz
Novinky,

Íránská tisková agentura ISNA zveřejnila ve středu fotografie, jak je amputován prst odsouzenému za pomoci speciálního zařízení připomínajícího upravenou cirkulárku. Muž z Širazu byl potrestán za krádež a cizoložství. Šéfoval též zločinecké bandě. Kromě ztráty prstu byl odsouzen k 99 ranám bičem a třem rokům vězení.

Foto: ISNA

Amputace prstů íránskému vězni

Článek

Na muži, kterému amputují prst, ale není vidět bolest, takže je zřejmě pod vlivem sedativ nebo anestetik.

Po amputaci řekl veřejný žalobce v Širazu Alí Algasí, že tresty pro zločince budou tvrdší, ale nevysvětlil proč. Už v roce 2009 ale Írán hrozil amputacemi, které umožňuje právo šaría. Uvedl, že je připraven je začít uplatňovat. To se také stalo.

O existenci zařízení na amputaci v Íránu pár lidí tušilo, většina se však o něm dozvěděla až po zveřejnění fotografií. Zvláštní také bylo, že nejde o záběry pořízené při veřejném potrestání, ale oficiální snímky.

Mluvčí organizace Íránská lidská práva Mahmúd Amiry-Mogadam řekl rozhlasové stanici France 24: „Již jsme zaznamenali, že úřady dávají větší a větší publicitu tělesným trestům. Pokaždé, když se blížíme k volbám, těchto případů přibývá a my jsme blízko prezidentských voleb. Jsem přesvědčen, že je to způsob, jak vyvolat strach u veřejnosti, aby se vyloučily protesty.“

Prezidentské volby se mají konat v červnu. Vzejde z nich nástupce Mahmúda Ahmadínežáda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám