Hlavní obsah

V Iráku zemřel při násilnostech rekordní počet lidí

Bagdád/Washington

V Iráku při říjnových násilnostech zahynulo 964 lidí, uvedla agentura AFP s odvoláním na měsíční bilanci zveřejněnou iráckou vládou. Podle vládních zdrojů jde o největší počet obětí od roku 2008. Bilance OSN za červenec sice uvádí počet obětí přesahujících tisícovku, Spojené národy ale používají jinou metodiku.

Foto: Reuters

V Kirkúku umývají ulici před mešitou po atentátu

Článek

Podle vládní bilance v říjnu přišlo o život 855 civilistů, 65 policistů a 44 vojáků. Od začátku roku dosáhl počet šesti tisíc. Bilance OSN zatím zveřejněna nebyla. Ta ale uvádí, že v červenci zahynulo 1057 lidí. [celá zpráva]

Většinu mrtvých si vyžádaly útoky irácké pobočky Al-Káidy, uvádí vládní zpráva. Radikální sunnité napojení na Al-Káidu stáli i za vlnou sektářského násilí v letech 2006 a 2007.

Letos násilí propuklo v dubnu po zásahu armády proti sunnitům ve městě Havídža. Sílilo ale už předtím, což se dávalo i do souvislosti s eskalující sektářskou podobou občanské války v Sýrii, kde bojují na straně vzbouřenců radikální sunnité z organizace Islámský stát v Iráku a v Levantě, odnože Al-Káidy. Sunnité ale tvrdí, že většinoví šíité je diskriminují.

Málikí v USA

Členové zahraničního a branného výboru amerického Senátu napsali prezidentovi Baracku Obamovi dopis a načasovali ho k právě probíhající na Málikího návštěvě v USA, kdy žádá o další zbraně. Tvrdí v něm, že Málikí má velký podíl na obnově sektářského násilí v Iráku, které je prý zčásti dílem také bojů v sousední Sýrii.

„Špatné řízení irácké politiky se podílí na růstu násilí. Málikího šíitská vláda je pod přílišným a neblahým vlivem Íránu, což vede sunnitskou menšinu k extremismu. Totéž Irák vehnalo do občanské války v minulém desetiletí. Obáváme se, že se to může opakovat,” stojí v dopise senátorů.

Obamova administrativa se neúspěšně pokoušela přimět Irák k sestavení vlády se širším zastoupením menšin. Očekává se, že i to bude tématem pátečního Obamova jednání s Málikím. Premiér se hlavně chystá požádat o další zbrojní dodávky. USA pomoc přislíbily. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám