Hlavní obsah

V Halabu začala rozhodující bitva, tvrdí syrská opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Halab

Tvrdé boje probíhají v pátek v syrském Halabu. Opoziční vzbouřenci z brigády Tavhíd (monoteismus) ve čtvrtek oznámili, že začala rozhodující bitva o třímiliónové město. Rebelové zaútočili na vládní pozice hned v několika oblastech. Bojovníci i obyvatelé označili boje za bezpříkladně prudké.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Boje v syrském HalabuVideo: Reuters

 
Článek

Ramí Abdar Rahmán z opoziční Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) řekl, že v minulých dnech byla slyšet palba vždy ze dvou, tří ulic, teď se však ozývá z několika front. Obyvatelé tvrdí, že se bojuje i v centru, které prozatím ovládali vojáci.

"Všichni mají strach, nic podobného jsem ještě neslyšel," řekl o dnešní situaci Zijád z halabské čtvrti Sulajmáníja.

Foto: ČTK/AP

Ostřelovač Svobodné syrské armády v Halabu

Povstaleckým oddílům se podařilo ovládnout část Halabu v červenci, od té doby žádné další úspěchy nezaznamenaly. Tvrdily, že proti vládnímu vojsku nemají velkou šanci, protože nejsou dostatečně vyzbrojené. Podle OSDH se však do nynější ofenzívy zapojilo několik set opozičních bojovníků. Svolaly je ve čtvrtek ve čtyři odpoledne výzvy z mešit.

Taktika opozice

Bašir Hadží, který velí vzbouřenecké brigádě Tavhíd, jejíž jméno ukazuje, že má blízko k džihádistům, řekl: „Chtěli jsme překvapit syrskou armádu, jež se k nám začala přibližovat na jižních předměstích.“

Foto: George Ourfalian, Reuters

Tanky syrské armády postupují na předměstí Halabu.

„Bitky se nyní účastní 6000 bojovníků z brigády Tavhíd a s několika dalšími brigádami, jako je Fatah a turkmenská Afad Fatihim. Označil bitvu za rozhodují a popřel, že by Svobodná syrská armáda, už dříve hovořila o rozhodující bitvě v Halabu. „Nesnažíme se v této bitvě osvobodit celý Halab, ale získat zpět kontrolu nad většinou čtvrtí, nad tolika, kolik jen půjde.“

Foto: Zain Karam , Reuters

Kulometčík Svobodné syrské armády pálí v Halabu za zbraně na umístěné na pick-upu.

Tvrdé boje probíhají i v Damašku ve čtvrtích Barza, Kábún a Džabár. Vojáci zatarasili ulice vedoucí k těmto čtvrtím, zatýkají a podle svědků také ničí domy a obchody.

Politika na mrtvém bodě

USA ve čtvrtek v OSN požádaly, aby se Rada bezpečnosti pokusila dohodnout na rezoluci, která syrský konflikt ukončí. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ve čtvrtek jednal se zvláštním zmocněncem pro Sýrii Lachdarem Brahímím a s generálním tajemníkem Ligy arabských států Nabílem Arabím. Shodli se, že obě strany konfliktu zásadním způsobem porušují lidská práva, a požádali dárcovské státy, aby přispěly na pomoc syrským uprchlíkům a na humanitární operace v Sýrii.

Foto: Zain Karam , Reuters

Bojovník Svobodné syrské armády střílí v Halabu z kulometu na pick-upu.

Konflikt si podle OSDH vyžádal na 30 000 obětí. V sousedních zemích je evidována 294 tisíc syrských uprchlíků. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky ve čtvrtek varoval, že do konce roku může utéci na 700 000 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám