Hlavní obsah

Sýrii opustilo tři sta tisíc lidí, do konce roku jich může být 700 000

Ženeva

OSN ve čtvrtek varovala, že dokonce roku může ze Sýrie utéci do sousedních zemí až 700 000 lidí. Registrováno je 294 tisíc, ale zřejmě je jich v cizině půl miliónu. Od srpna počet utečenců prudce narůstá, jak se přitvrzují boje u Damašku a Halábu.

Foto: Reuters

Obyvatelé Damašku, kteří opustili své domovy

Článek

Podle úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) denně ze Sýrie prchá 2000 a 3000 lidí většinou jen s nejnutnějšími potřebami. Evidováno je jich v cizině 294 000 utečenců. Skutečný počet jich však bude vyšší, protože ne všichni se registrují. Podle UNHCR je jich v zahraničí přes půl miliónu.

UNHCR varoval, že situaci nezvládá, původně počítal s tím, že do konce roku zemi opustí nanejvýš 185 000. Toto číslo bylo překonáno již v srpnu. [celá zpráva]

UNHCR proto žádá o příspěvek ve výši 490 miliónů dolarů, protože uprchlíci většinou potřebují humanitární pomoc od prvního dne ze Sýrie. Denně prý přicházejí další dva až tři tisíce lidí, většinou jen s nejnutnějším oblečením. UNHCR odhadl, že celkově je syrských uprchlíků v zahraničí nyní už přes půl miliónu. Z toho tři čtvrtiny jsou ženy a děti.

Středa byla nejkrvavějším dnem bojů s třemi sty oběťmi. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám