Hlavní obsah

Útoky v Sýrii pokračují, poukazuje Francie a žádá jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

Francie v pondělí požádala, aby se co nejrychleji sešla pracovní skupina k Sýrii. Důvodem jsou podle francouzského ministra zahraničí Jeana-Marca Ayraulta zprávy o útocích na umírněnou syrskou opozici, které pokračují navzdory příměří vyhlášenému v noci z minulého pátku na sobotu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault

Článek

„Máme informace, že na oblasti ovládané umírněnou syrskou opozicí pokračují útoky, včetně leteckých,” uvedl Ayrault podle agentury AFP v Ženevě na okraj zasedání Rady pro lidská práva OSN. Proto by se podle něj měla „bezodkladně” sejít pracovní skupina, která na dodržování příměří dohlíží.

Generální tajemník Pan Ki-mun v reakci uvedl, že příměří je v zásadě dodržováno. Zprávy o porušování se podle něj prověřují.

Údajné porušování klidu zbraní kritizoval také šéf syrské opoziční vyjednávací komise (HNC) Asad Zubí, podle nějž může křehké příměří naprosto zkolabovat kvůli neustávajícím útokům režimu prezidenta Bašára Asada. Zubí v televizi Al-Arabíja dodal, že příměří podle něj skončilo ještě dřív, než začalo. „Máme další způsoby, jak ochránit náš lid,” uvedl Zubí bez dalších podrobností.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Dohoda o příměří mezi syrskou vládou a opozicí je první po pěti letech od vypuknutí konfliktu, který si vyžádal už 270 000 mrtvých a milióny uprchlíků. S klidem zbraní souhlasil jak Asad, tak stovky ozbrojených skupin a kurdští bojovníci. Příměří se netýká radikálních skupin, jako je Islámský stát a An-Nusra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám