Hlavní obsah

Útok na syrské letiště si vyžádal jen málo obětí, Američané varovali Rusy

Washington/New York
Aktualizováno

Rusko dostalo informaci o americkém útoku na syrskou leteckou základnu Šajrát asi půl hodiny předtím, než k němu došlo. Uvedli to nezávisle na sobě ruský vyslanec v OSN Vladimir Safronkov i mluvčí Pentagonu Jeff Davies.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Terčem amerických náletů se stala letecká základna Šajrát v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

„Dostali jsme přímé signály o tom, že je tato vojenská operace připravována,“ řekl Safronkov podle listu The Daily Mail. Podle něj přišla informace půl hodiny před úderem. Spojené státy od úderu neodradila ani slova ruského vyslance, že případný útok může mít negativní následky.

Podobně se podle NBC vyjádřil i mluvčí Pentagonu Jeff Davies: „Ruské síly byly s předstihem informovány o útoku přes vojenskou linku mající zabránit konfliktům. Američtí vojenští plánovači podnikli preventivní opatření, aby minimalizovali riziko, že na základně bude ruský nebo syrský personál.“

I když to není potvrzeno, Rusko zřejmě informovalo Syřany.

Podle sdělení guvernéra provincie Homs si útok vyžádal 16 mrtvých. „Bilance je sedm mrtvých vojáků a devět mrtvých civilistů, mezi nimi čtyři děti z obcí poblíž letecké základny, na kterou dopadly střely," sdělil po telefonu guvernér Talál Barazí nezávislé novinářce Natalii Sanchové.

Američané použili speciální horkou linku zřízenou mezi armádami obou zemí kvůli tomu, aby se zamezilo případným střetům. Nedošlo ale k žádnému přímému kontaktu mezi Trumpovou administrativou a Kremlem. Americký ministr obrany Rex Tillerson zdůraznil, že nežádal Moskvu o souhlas.

Tillerson řekl, že Rusko má buď podíl na útoku sarinem, nebo je nekompetentní k tomu, aby srovnalo Sýrii do latě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám