Hlavní obsah

Útok na Saúdskou Arábii podle USA schválil ajatolláh Chameneí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Sobotní útok na rafinerie v Saúdské Arábii byl schválen nejvyšším íránským vůdcem ajatolláhem Chameneím, ale pod podmínkou, že nic nenaznačí, že za akcí stál Teherán. Stanici CBS to ve středu večer řekl nejmenovaný americký představitel.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Trosky dronů použitých pří útoku na saúdskou rafinerii, které vystavilo saúdskoarabské ministerstvo obrany.

Článek

Spojené státy mají zatím nezveřejněné satelitní snímky zachycující, jak se íránské revoluční gardy připravují na útok na základně Ahváz na jihozápadě Íránu. [celá zpráva]

Záběry sice byly k dispozici ještě před útokem, ale až do náletu na rafinerie si nikdo nebyl vědom jejich významu. „Nachytali nás nepřipravené,“ přiznal americký představitel.

Zda byly rakety skutečně vypáleny z Íránu a letěly přes Kuvajt, by mohla ukázat analýza trosek použitých střel s plochou dráhou letu a dronů. Saúdské ministerstvo obrany už jejich trosky ukázalo, ale zatím ještě analyzuje trasu jejich letu. „Přesné místo, odkud byly vypáleny, ještě zjišťujeme,” prohlásil mluvčí obrany Turkí Malkí. [celá zpráva]

Foto: Mapy.cz

Pokud by byly rakety vypáleny ze základny Ahváz, musely by uletět asi 650 km. Írán však jakékoli zapojení popírá. K útoku se přihlásili vzbouření jemenští šíitští Húsíové, kteří uvedli, že k němu použili deset dronů.

Podle sdělení Saúdské Arábie však útočilo 18 dronů a sedm střel s plochou dráhou letu. Húsíové podporovaní Íránem už dříve podnikli útoky na Saúdskou Arábii, při nichž použili balistické rakety, střely s plochou dráhou letu i drony. Ve středu večer pohrozili, že drony, které mají k dispozici, jim umožňují i útok na Spojené arabské emiráty a už mají vytipované cíle.

Foto: Novinky.cz s Reuters

Poškozené budovy v Abkajku

Americká protiopatření

Vrchní velitel amerických sil na Blízkém východě Frank McKenzie už požádal o vyslání tří dalších baterií antiraket patriot do Saúdské Arábie, kde by chránily ropná zařízení. Naplánoval už i případné odvetné útoky na íránská ropná zařízení a íránské revoluční gardy.

Kvůli útoku se má americký prezident Donald Trump v pátek setkat se svými bezpečnostními poradci.

Reklama

Výběr článků

Načítám