Hlavní obsah

USA znají místo v Íránu, odkud startovaly drony útočící na saúdské rafinerie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy našly přesné místo v Íránu, odkud odstartovaly drony s raketami proti saúdskoarabským ropným zařízením. Oznámila to v úterý americká televize CBS s odvoláním na informované vládní úředníky. Víc než dvacet bezpilotních aparátů s křídlatými raketami startovalo z míst v jižním Íránu na severním konci Perského zálivu, uvedla televize.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní snímek rafinerie v Abkajku po úderu dronu

Článek

K odpovědnosti za útok na ropná zařízení se přihlásili jemenští povstalců z řad Húsíů, jejichž spojencem je Írán. Saúdskoarabské ministerstvo zahraničí ale uvedlo, že podle prvního vyšetřování byly při útoku použity íránské zbraně. Washington přímo obvinil Íránce.

Útoky v sobotu značně poškodily ropné pole v Churajsu a také rafinerii v Abkajku společnosti Saudi Aramco. V důsledku toho rychle vzrostly ceny ropy a očekává se i růst cen benzínu. Saúdský ministr energetiky ale v úterý oznámil, že produkce ropy se z 50 procent už povedla obnovit a trh s ropou se do původního stavu vrátí do konce září.

Obrana směřovala k jihu

Podle zdrojů CBS byla saúdskoarabská protivzdušná obrana v posledních měsících zaměřena na jih (k Jemenu), aby odvrátila případný útok Húsíů. Proti dronům mířícím na Saúdskou Arábii ze severu (od Íránu) byla ale obrana bezmocná. Jedna z vypálených raket protnula kuvajtský vzdušný prostor. USA spolupracují s řadou zemí, aby mohly dostupná data analyzovat, uvedla CBS.

Foto: Mapy.cz

Americký tým na místě zásahu identifikoval konkrétní typy dronů a křídlatých raket.

Jejich zbytky jsou uskladněny v zařízení nedaleko Rijádu, kde američtí experti provedou "velmi přesvědčivé forenzní šetření", jež dokáže íránskou odpovědnost za "koordinovaný útok" na Saúdskou Arábii. Důkazem mají být i rekonstrukce radarových dat, která mají dokumentovat letovou dráhu útočících aparátů, oznámila CBS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám