Hlavní obsah

Ropa v reakci na útoky v Saúdské Arábii výrazně zdražila

Aktualizováno

Ceny ropy jsou v reakci na sobotní útoky na ropná zařízení v Saúdské Arábii nejvyšší za poslední čtyři měsíce. Severomořská ropa Brent vystoupala o 19 procent na 71,95 dolaru za barel a americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárůst o 15 procent na 63,34 dolaru za barel. Později ale ceny klesly a růst byl kolem desáté hodiny dopoledne SEČ asi 8,6 procenta.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ceny následně mírně poklesly po oznámení prezidenta Donalda Trumpa, že schválil uvolnění ropy ze strategických rezerv, jestliže to bude potřeba. I tak jde ale o výrazný růst.

"Nikdy jsme neviděli na ropném trhu takové narušení dodávek a cenovou reakci jako nyní," uvedl analytik Credit Suisse Group Saul Kavonic.

Ropná zařízení Abkajk a Churajs v sobotu ráno zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. K odpovědnosti za útoky se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo z odpovědnosti obvinil Írán a na Twitteru uvedl, že nejsou žádné důkazy o tom, že by údery přišly z Jemenu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár rafinerie Saudi AramcoVideo: Reuters

Útoky způsobily výpadek těžby 5,7 milionu barelů denně, což představuje více než polovinu průměrné denní těžby země a pět procent globálních dodávek.

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a útoky zasáhly jedny z nejdůležitějších míst jejího ropného průmyslu. Výpadek chce království vykrýt čerpáním z ropných zásob společnosti Saudi Aramco. Kromě těžby ropy útoky podle ministra energetiky Abdalazíze bin Salmána omezily také těžbu plynu.

List The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenovaného úředníka ze Saúdské Arábie uvedl, že země hodlá obnovit třetinu ze ztracené produkce. Návrat do normálu by ale mohl trvat až několik týdnů.

Saúdská Arábie už ale oznámila, že část výpadku bude schopna nahradit v řádu dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám