Hlavní obsah

USA žádají od Toyoty vysvětlení, proč mají teroristé tolik jejích vozidel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Odbor amerického ministerstva financí zabývající se otázkami terorismu požádal druhého největšího světového výrobce aut, japonskou Toyotu, aby mu pomohla zjistit, jak teroristé z Islámského státu (IS) získali tolik pick-upů značky Toyota, které jsou vidět na propagačních videích ze Sýrie, Iráku a Libye, uvedla televize ABC.

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát používá v propagandistických videích toyoty

 
Článek

Na videích jsou běžně vidět pick-upy Hilux, které hlídkují v syrských městech, i terénní Land Cruisery, jejichž kolony projíždějí Libyí. Často jsou vyzbrojeny kulomety nebo rychlopalnými kanóny a jejich kabiny jsou plné teroristů.

V hlavním městě Islámského státu Rakce představují dvě třetiny tohoto typu vozidel právě toyoty, které doplňují mnohem menší počty vozů Isuzu, Mitsubishi a Hyundai.

„Naneštěstí se Toyoty Land Cruiser a Hilux staly skoro značkou IS. Skoro na každém videu IS je vidět kolona toyot a to nás znepokojuje,“ řekl bývalý americký vyslanec při OSN Mark Wallace, který je v čele nevládního projektu pro boj s extremismem.

„IS používá tato vozidla v aktivitách vojenského typu a v teroristických aktivitách,“ dodal Wallace s tím, že nepodezřívá, že by se Toyota snažila vydělávat na prodeji vozů teroristům.

Foto: Profimedia.cz

Vyzbrojený pick-up Toyota v Libyi

Irácký velvyslanec v USA řekl ABC, že jeho vláda je přesvědčena, že kromě využití starších vozů si IS v posledních letech pořídil „stovky úplně nových“ toyot. „Ptali jsme se našich sousedů, jak si mohli pořídit nové náklaďáčky, čtyřkolky, stovky těchto vozů,“ dodal velvyslanec.

Prodej toyot obou typů v Iráku vzrostl v roce 2013 na 18 000, což je trojnásobek počtu z roku 2011. Loni číslo pokleslo na 13 000.

Toyota odpověď nezná

Toyota odpověděla, že neví, jak IS vozidla získal. Sdělila, že podporují vyšetřování vedené oddělením ministerstva financí, které má na starosti financování terorismu. Je součástí americké snahy zabránit tomu, aby západní výrobky končily v rukou teroristických uskupení.

Zástupce americké pobočky Toyoty pro komunikaci s veřejností Ed Lewis uvedl: „Informovali jsme ministerstvo o řetězci dodavatelů Toyoty na Blízkém východě a o procedurách, které Toyota v oblasti uplatňuje.“ Podle něj má Toyota „jasný přístup neprodávat vozidla potenciálním zákazníkům, kteří by je mohli používat nebo upravovat pro polovojenské či teroristické aktivity“.

Dodal však, že firma nemá možnost nijak vystopovat ukradená vozidla nebo vozidla přeprodaná prostředníky.

Toyota zdůraznila, že vozy na videích IS nejsou poslední modely. Dodala, že v Sýrii byl prodej jejích vozů zastaven v roce 2012. Potvrdil to saúdský majitel tamní dealerské sítě.

Další vozy zřejmě byly ukradeny po světě, jen v australském Sydney loni a letos ukradli 800 pick-upů.

Reklama

Výběr článků

Načítám