Hlavní obsah

USA vysílají na Blízký východ další 3000 vojáků

Aktualizováno

Do oblasti Blízkého východu směřuje dalších zhruba 3000 vojáků. Pentagon schválil posílení vojenské přítomnosti v oblasti kvůli zvýšenému ohrožení amerických sil v regionu po zabití íránského generála Kásema Solejmáního. Do oblasti jsou podle agentury Reuters preventivně vysíláni vojáci z 82. výsadkové divize.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vojáci se připojí ke zhruba 750 vojákům ze stejné divize, kteří už byli tento týden vysláni do Kuvajtu po napadení velvyslanectví USA v Bagdádu.

Rozzuřený dav v Bagdádu prolomil bránu ambasády USA, z areálu šlehají plameny

Blízký a Střední východ

Útok na íránského generála, k němuž došlo v noci na pátek v iráckém Bagdádu, vyvolal rozhořčenou reakci a hrozby ze strany Íránu a jeho spojenců. Spojené státy doporučily svým občanům, aby Irák urychleně opustili.

Také policie v New Yorku byla vyzvána ke zvýšené ostražitosti kvůli možnému odvetnému útoku Íránu po zabití íránského generála, řekl starosta města Bill de Blasio.

Sulejmání zabíjel Američany, měl být zlikvidován už dávno, prohlásil Trump

Amerika

Íránští nejvyšší představitelé prezident Hasan Rúhání a duchovní vůdce ajatolláh Alí Chamenení slíbili za Solejmáního smrt odvetnou akci. K připravenosti vyzvali své lidi velitelé několika iráckých proíránských milicí. Íránská nejvyšší bezpečnostní rada útok označila za „největší strategickou chybu USA v západoasijském regionu”.

Zabitý generál Sulejmání byl pro šíity James Bond, Rommel a Lady Gaga v jedné osobě

Blízký a Střední východ

Útok je dalším z projevů rostoucího napětí mezi Íránem a USA, které začalo v roce 2018, kdy USA odstoupily od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu, pokračovalo incidenty v Perském zálivu a vyvrcholilo minulý týden útoky v Iráku. V úterý pak demonstranti napadli americké velvyslanectví v Bagdádu a odešli od něj až druhého dne. USA poukazují na rostoucí vliv Íránu v regionu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám