Hlavní obsah

USA rozšířily sankce proti Íránu kvůli dodávkám ropy do Sýrie

Novinky, ČTK, Alex Švamberk
Damašek/Washington

Spojené státy zavedly nové sankce proti Íránu, postihují firmy, lodě i jednotlivce, kteří podle Američanů dodávali ropu Sýrii. Oznámilo to ve středu ministerstvo financí. V úterý Washington vyhlásil sankce proti třem pracovištím íránského vesmírného programu za raketové testy.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Íránská vlajka na tankeru Adrian Darya 1

Článek

Nové sankce dopadají na ty, kteří podle Washingtonu na základě pokynů íránských revolučních gard obchodovali s ropou a prodali ji Sýrii v rozporu s předchozími americkými sankcemi. Mezi postiženými je kromě jiných bývalý ministr ropného průmyslu a jeho syn.

Postih se týká i dceřiných společností indické firmy spojované s tankerem Adrian Darya. Ten je nyní ve východním Středomoří s nákladem 2,1 milionu barelů ropy. Washington tvrdí, že ji chce Írán dodat Sýrii. Tanker byl kvůli tomu ještě pod svým původním označením Grace 1 zadržován na Gibraltaru.[celá zpráva]

Írán popíral, že by ropa měla být dodána do Sýrie. Té se ropy nedostává, většina ropných polí je na severovýchodě země, který ovládají kurdské milice YPG podporované Spojenými státy. V současné době je prodej benzínu a nafty pro jednotlivce omezen na 100 litrů měsíčně, přičemž během týdně nejde koupit více než 40 litrů.

Sankce znamenají, že Spojené státy zmrazily veškerý majetek dotčených v USA a že postih hrozí všem, kteří budou s těmito subjekty spolupracovat. Podle Washingtonu mají na zisku z íránské ropy podíl libanonský Hizballáh a speciální jednotka Íránských revolučních gard Al-Kuds. Jenom na jaře údajně Írán dodal Sýrii ropu za více než 750 milionů dolarů (18 miliard Kč).

Spojené státy sankce proti Íránu obnovují od loňska, kdy vypověděly svou účast v mezinárodní dohodě o íránském jaderném programu. Není podle nich účinná.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf dnes prohlásil, že sankce jsou naprosto neúčinné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám