Hlavní obsah

USA prodají navzdory krizi Kataru bojové letouny F-15

– Washington

Navzdory vážné diplomatické krizi v Perském zálivu se Spojené státy dohodly s Katarem na prodeji bojových letounů typu F-15. Ministr obrany USA James Mattis podepsal ve středu odpovídající smlouvu se svým katarským protějškem Chálidem bin Muhammadem Attijou, informovala ve čtvrtek agentura AFP. Katar za letadla zaplatí zhruba 12 miliard dolarů (280 miliard Kč).

Foto: US Air Force, Reuters

Dvojice amerických letounů F-15E Strike Eagle se vrací z útoků v Sýrii.

Článek

Prodej dvou letounů Kataru Spojené státy plánovaly již delší dobu. Americké ministerstvo zahraničí obchod povolilo loni v listopadu. Podpis smlouvy se ale uskutečnil v době napětí mezi Katarem na jedné a Saúdskou Arábií a jejími spojenci na druhé straně. Důležitými spojenci Spojených států na Blízkém východě jsou Katar i Saúdská Arábie.

Kolik strojů USA Kataru prodají, Pentagon nezveřejnil. Podle agentury Bloomberg ale půjde o 36 strojů.

Na počátku června Rijád a jeho spojenci včetně Bahrajnu, Egypta, Spojených arabských emirátů, Jemenu a několika dalších zemí přerušil diplomatické vztahy s Katarem, zrušil letecké spojení do země v Perském zálivu a Saúdská Arábie uzavřela i katarskou hranici. Arabské země Katar obviňují z podpory teroristických organizací.

Obviňování i chvála

Americký prezident Donald Trump obvinil minulý týden Katar z financování terorismu na té nejvyšší úrovni. Zemi vyzval, aby zastavila financování a propagaci své extremistické ideologie. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson nicméně uvedl, že země v boji proti terorismu udělala pokrok a vyzval arabské země, aby blokádu Kataru zmírnily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám