Hlavní obsah

USA přiznaly, že jednají se vzbouřenými jemenskými šíity o konci války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Spojené státy jednají o ukončení jemenské občanské války se vzbouřenými šíitskými Húsíi. Podle agentury AFP to ve čtvrtek v Saúdské Arábii řekl novinářům vysoce postavený americký diplomat David Schenker.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

V Jemenu zuří občanská válka; foto z prosince 2017.

Článek

„Jsme zaměřeni na snahu ukončit válku v Jemenu,“ řekl tajemník ministra pro blízkovýchodní záležitosti Schenker. „V maximální možné míře vedeme taky rozhovory s Húsíi, abychom našli vzájemně přijatelné řešení konfliktu,“ dodal.

„Spolupracujeme se (zvláštním vyslancem OSN pro Jemen) Martinem Griffithsem a jsme v úzkém kontaktu s našimi saúdskoarabskými partnery,” doplnil Schenker.

Podle AFP je to poprvé, co americký diplomat veřejně promluvil o jednáních mezi vládou prezidenta Donalda Trumpa a jemenskými povstalci.

Diplomatické úsilí nalézt řešení se stupňuje, uvedl server Gulf News. Tento týden navštívila Spojené arabské emiráty, Saúdskou Arábii, Jordánsko a Omán švédská ministryně zahraničí Margot Wallstromová. Uvedla, že má nové nápady, jak ukončit válku v Jemenu, do které se v březnu 2015 zapojily arabské země.

Slepá ulička války

Saúdská Arábie vede arabskou koalici podporující jemenského prezidenta Abda Rabbúa Mansúra Hádího. Spojené arabské emiráty jsou klíčovým členem koalice, ovšem jimi podporovaná skupina z jihu Jemenu se postavila proti ostatním, ovládla Aden, kde sídlí Hádího vláda, a oznámila, že požaduje odtržení Jižního Jemenu.

Arabská koalice ovládá 85 procent rozlohy země, ale většinu velkých měst stále drží Húsíové podporovaní Íránem, kteří opakovaně útočili na Saúdskou Arábii balistickými raketami a drony s výbušninami.

Věrohodné zdroje odhadují, že v konfliktu přišlo o život na 50 000 Jemenců. Dalších asi 14 milionů lidí v zemi podle OSN trpí hlady a podvýživou a jsou závislí na mezinárodní pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám