Hlavní obsah

USA připravují zásah v Jemenu, teroristé chtěli ovládnout přístavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná/Washington
Aktualizováno

Spojené státy připravují tým speciálních sil pro případný zásah v Jemenu. Uvedla to v noci na středu BBC ve svém zpravodajském pořadu Newsnight s odvoláním na důvěryhodné zdroje. Jemen současně oznámil, že odvrátil teroristický útok v zemi.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Obrněné vozidlo jemenské policie střeží cestu k americkému velvyslanectví.

Článek

Mluvčí jemenské vlády Radžíh Badi uvedl, že cílem teroristů bylo zničit výbuchy ropovody a ovládnout několik měst včetně dvou přístavů na jihu, které se používají k exportu: „Byly tu pokusy ovládnout klíčová jemenská města jako je Makala a Bauzír. To by bylo koordinováno s útoky členů Al-Káidy na zařízení pro zpracování plynu v Šabvě a se zničením klíčového plynovodu v Balhafu.” Podle Badiho už u přístavů byli bojovníci Al-Káidy v jemenských uniformách.

V Jemenu působí specialisté podílející se na výcviku jemenských jednotek nasazených proti teroristům. Podle BBC se ale muži spadající pod Společné velitelství speciálních operací JSOC (Joint Special Operations Command) připravují i na útočné operace proti teroristům.

JSOC navíc úzce spolupracuje s tajnou službou CIA, která v Jemenu podnikla během posledních deseti dnů čtyři útoky bezpilotních letadel. Při posledním z nich v úterý zahynuli čtyři členové Al-Káidy na Arabském poloostrově. Mezi oběťmi byli i Sálih Tajs Vajlí a Sálih Alí Kutí. První z nich byl na seznamu 25 osob hledaných jemenským ministerstvem obrany kvůli členství v Al-Káidě. [celá zpráva]

Při dalším útoku bezpilotního letadla zemřelo ve středu v jižním Jemenu sedm lidí. Podle jemenských zdrojů to byli teroristé z Al-Káidy. "Letadlo mířilo na dva automobily jedoucí v provincii Šabva. Sedm lidí, kteří v nich jeli, přišlo o život," citovala svůj zdroj agentura AFP. Šlo už o pátý útok bezpilotním strojem zaznamenaný od 28. července, vyžádaly si celkem 24 lidských životů.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Příslušník jemenské vojenské policie kontroluje auto.

Al-Káida na Arabském poloostrově je jednou z nejaktivnějších a nejnebezpečnějších buněk teroristické sítě. Panuje podezření, že aktuálně plánuje rozsáhlý teroristický útok v Jemenu, kterého by se mohlo účastnit několik sebevražedných atentátníků a jehož terči by mohly být úřady, velitelství bezpečnostních sil i ambasády.

Kvůli hrozbě, na kterou upozornily odposlechy rozhovorů šéfa Al-Káidy Ajmána Zavahrího se špičkami Al-Káidy na Arabském poloostrově, byla v Arabských zemích a na severu Afriky uzavřena americká velvyslanectví. [celá zpráva]

V Jemenu svá velvyslanectví uzavřely i Británie a Francie. Británie a USA vyzvaly své občany k odchodu z Jemenu a evakuovaly osazenstva velvyslanectví. [celá zpráva]

Kvůli hrozbě jsou v jemenské metropoli Saná rozmístěny obrněné vozy a zřízeno bylo mnoho kontrolních stanovišť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám