Hlavní obsah

USA chtějí proti Sýrii nasadit i strategické bombardéry B-2 a B-52

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bezpečnostní tým amerického prezidenta Baracka Obamy zvažuje širší leteckou kampaň proti Sýrii. Rakety tomahawk vypálené z lodí by měly doplnit útoky strategických bombardérů B-52 a také B-2. Zatímco z prvních by se vypalovaly také střely s plochou dráhou letu, druhé mohou být použity k přesným útokům na dobře chráněné cíle. Původně USA plánovaly jen útok s pomocí tomahawků.

Foto: Reuters

Americký bombardér B-2 Spirit

Článek

O použití bombardérů jednal Obamův tým v pátek. Vysoký bezpečnostní představitel sdělil v pátek televizi ABC, že 48hodinový útok ze vzduchu by mohl syrským silám způsobit větší škody než rebelové během dvou let občanské války.

List The Los Angeles Times potvrdil dřívější zprávy amerických médií, že seznam původně zhruba 50 cílů amerického úderu se postupně rozšiřuje a útok bude trvat tři dny.

"Po každém úderu bude následovat vyhodnocení, útoků bude několik. Všechno se odehraje během 72 hodin s jasným náznakem, že je hotovo," řekl listu armádní zdroj obeznámený s přípravou útoku.

Podle ABC by měla vzdušná kampaň trvat nejméně dva dny. Rakety by byly vypalovány z lodí, zejména z torpédoborců třídy Arleigh Burke, z nichž každý jich může nést 56. U břehů Sýrie má americké námořnictvo na torpédoborcích USS Gravely DDG 107, USS Mahan DDG 72, USS Barry DDG 52 a USS Ramage DDG 61 přes 200 tomahawků s doletem přes 2000 km. Plánuje všechny odpálit. Naopak letadla by startovala ze základen v USA. Své střely s plochou dráhou letu by odpálila mimo syrský vzdušný prostor v obavách ze syrské protivzdušné obrany.

Foto: Yonhap, Reuters

Bombardér B-52 přelétává 19. března nad Jižní Koreou.

Plán je překvapivý v případě použití bombardérů B-2, které jsou radary jen obtížně zjistitelné a většinou se používají k nepozorovanému vniknutí nad území nepřítele. Mohou nosit i přesně naváděné bomby k ničení bunkrů, jaké se použily hned v úvodu války v Iráku, kdy jeden zaútočil na bunkr, v němž se měl ukrývat Saddám Husajn. Bombardéry B-2 jsou však extrémně drahé, každý stojí dvě miliardy dolarů.

BEZ KOMENTÁŘE: Bombardér B-52 na archivních záběrech

Během středečního slyšení v Kongresu řekl náčelník spojených štábů generál Martin Dempsey, že by se útoky soustředily přímo na cíle spojené s řízením chemických útoků, ale tak, aby chemické zbraně zůstaly zabezpečené. Především by šlo o velitelství armády a námořnictva, která mají na starosti chemické zbraně. Na druhém místě jsou nosiče chemických zbraní, zejména rakety a dělostřelectvo, na třetím pak systémy, které syrská armáda využívá, jako je protivzdušná obrana, radary a balistické i jiné rakety. Cílů je asi padesát.

Foto: Us Navy, Reuters

Odpálení střely s plochou dráhou letu tomahawk z torpédoborce USS Barry

O útocích bude jednat počátkem týdne americký Kongres. Obama chce mít jeho souhlas, i když ho nepotřebuje. Sám říká, že nijak netouží po vojenské akci. Podle něj ale použití chemických zbraní nelze nechat nepotrestáno.

BEZ KOMENTÁŘE: Bombardér B-2 na archivních záběrech

Útok podnikne i bez rezoluce Rady bezpečnosti, kde Čína a Rusko blokují jakoukoli vojenskou akci a odmítají jednat, dokud nebudou známy výsledky vyšetřování inspektorů OSN, kteří mají potvrdit použití sarinu a zjistit, kdo ho použil. USA jsou naopak přesvědčeny, že sarin použit byl a nasadila ho armáda.

Postupné rozšiřování plánu na striktně omezený zásah zvyšuje obavy, že nepůjde o jednorázovou akci. Podle časopisu Foreign Policy je velké nebezpečí, že může vzniknout delší konflikt.

Podle generála bude záležet na syrské reakci

Možný scénář zveřejnil libanonský generál Hišam Džábir. Ten vede bejrútské Blízkovýchodní centrum pro politická studia a výzkum a varoval: „Pokud by Kongres řekl ano, nemůže Obama zastavit plán. Podnikne první omezený útok a zasáhne 30 až 40 cílů. Podle mého záleží na syrské reakci. Jestliže bude tvrdá, například zabijí americké vojáky na moři, nemyslím si, že Obama odejde. Zahájí druhý útok, který bude silnější a rozsáhlejší. A to může vést k eskalaci.“ Podle něj se může v oblasti rozhořet válka, která se přenese i na další území.

Sýrie má asi 500 postů protivzdušné obrany a 400 letounů, jsou soustředěny na západě země. Zda má moderní ruský systém raket země-vzduch S-300, není jasné, Rusko obezřetně dodávky popírá. Má starší systém S-200, který ale není příliš účinný proti střelám s plochou dráhou letu. Podle Džábira ale nově získala moderní ruské protilodní střely Ch-61 Jachont.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám