Hlavní obsah

USA brání šéfovi íránské diplomacie přijet na zasedání Rady bezpečnosti OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Teherán

Spojené státy odmítly vydat vízum šéfovi íránské diplomacie Mohammadovi Džavádovi Zarífovi, který chce ve čtvrtek promluvit před Radou bezpečnosti OSN (RB OSN) sídlící v New Yorku o smrti generála Kásima Sulejmáního. Toho na příkaz amerického prezidenta Donalda Trumpa v pátek zabila americká armáda. S odkazem na sdělení nejmenovaného amerického činitele to píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ostatky Kásima Sulejmáního Video: Reuters

 
Článek

Íránská vláda očekávala vyjádření k Zarífově vízu v pondělí, podle zdrojů časopisu Foreign Policy zavolal činitel z Trumpovy administrativy generálnímu tajemníkovi OSN Antóniovi Guterresovi a sdělil mu, že USA íránského ministra zahraničí do země nevpustí.

Podle některých expertů USA neudělením víza porušují mezinárodní dohody. Úmluva z roku 1947 zavazuje Spojené státy ke vpuštění do země všech státních představitelů, kteří pracovně míří do sídla OSN v New Yorku. Zaríf podle serveru Foreign Policy (FP) o vízum požádal již před několika týdny. Nyní se chystal na první vystoupení před světovými vůdci od minulého pátku, kdy Sulejmání zahynul při americkém útoku na letišti v iráckém hlavním městě Bagdádu.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf

Odpírání vstupu Zarífovi do USA je podle FP další eskalací dlouholeté roztržky mezi oběma zeměmi, která se po Sulejmáního smrti značně vyhrotila. Zaríf v reakci na páteční útok prohlásil, že ”začal konec zhoubné přítomnosti Spojených států v západní Asii”. Trump zase pohrozil, že v případě jakékoliv íránské odvetné reakce budou USA jednat „velmi rychle a velmi tvrdě”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí čekaly v Ahvazu na přílet letadla s rakví generála SulejmáníhoVideo: Reuters

Trump také pohrozil útoky na 52 pamětihodností a významných míst v Íránu. To Zaríf v neděli tvrdě zkritizoval jako porušení mezinárodního práva

Útoky na íránské památky nebudou

Trump útokem na památky hrozil opakovaně, v pondělí tuto výhrůžku na Twitteru zopakoval, když napsal: „Umožnili používat nastražené nálože a vyhazovat do vzduchu naše lidi. A nám není dovoleno dotknout se jejich pamětihodností. Takto to nefunguje.“

Ani zabití Trumpa nevyváží smrt Sulejmáního, řekl íránský generál

Blízký a Střední východ

Americký ministr Mark Esper ale v noci na úterý ničení památek odmítl. Stanici CNN řekl: Budeme dodržovat zákony platné pro ozbrojené konflikty“. Když se ho zeptali, zda to znamená, že USA nebudou cílit na kulturní památky, dodal: „Takové jsou zákony ozbrojených konfliktů.“

Pohřeb Sulejmáního

Tělo velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásima Sulejmáního v úterý dorazilo do jeho rodného města Kermánu. S odvoláním na íránskou státní agenturu IRNA to píše agentura Reuters. Po třech dnech pietních akcí má být v úterý v Kermánu pohřben.

Foto: Morteza Jaberian, ČTK/AP

Tisíce lidí v černém čekalyv pondělí v íránském Ahvazu na přílet letadla, které dopravilo rakev s ostatky generála Sulejmáního

Podle záběrů íránské státní televize se v ulicích města na jihu země sešly k uctění památky generála tisíce lidí oděných převážně v černém.

V pondělí se v metropoli Teheránu konal smuteční obřad, při němž nad Sulejmáního rakví pronesl modlitby i nejvyšší íránský duchovní ajatolláh Alí Chameneí a jehož se zúčastnil až milion lidí. Agentura AFP uvádí, že dnešní počet lidí v ulicích Kermánu se zdá být přibližně stejný jako v Teheránu. Podle státní televize jsou lidí v ulicích města miliony.

Statisíce lidí v Teheránu truchlí nad rakví Sulejmáního, dav je větší než po smrti Chomejního

Blízký a Střední východ

Agentura Reuters poznamenala, že smuteční průvod svou velikostí připomíná shromáždění po úmrtí zakladatele islámské republiky Rúholláha Chomejního v roce 1989. Mnozí z přítomných skandují „smrt Americe“.

Reklama

Výběr článků

Načítám