Hlavní obsah

U šíitské svatyně u Damašku se odpálili dva útočníci, 60 mrtvých

– Damašek • Aktualizováno

Nejméně 60 mrtvých a desítky zraněných si vyžádal nedělní útok dvou sebevražedných útočníků u syrského hlavního města Damašku. Nejprve explodoval vůz naložený výbušninami a následně se odpálil druhý útočník s náloží na těle. K útoku se přihlásila radikální organizace Islámský stát.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Původní informace hovořily o 45 obětech. Agentura Reuters uvedla, že na místě zamřelo nejméně 25 šíitských bojovníků.

Cílem útoku byli zřejmě šíité, protože nálož explodovala před šíitskou svatyní na damašském předměstí Sajjida Zajnab. Předměstí se jmenuje stejně jako mešita, v níž jsou podle muslimské tradice uloženy ostatky vnučky proroka Mohameda Zajnab. K útoku se na internetu přihlásil Islámský stát, podle něhož se odpálili dva jeho členové.

Útok se odehrál v době, kdy v Ženevě začínají rozhovory, které mají přinést ukončení syrského konfliktu. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura se v neděli poprvé sešel s delegací opozice.

Po pátečním zahájení, při němž byla jen delegace vlády, dorazili v sobotu také zástupci opozice. Hned po příjezdu však dali najevo, že odjedou, bude-li syrská vláda pokračovat "ve zločinech".

Účast v rozhovorech zástupci opozice stále podmiňují tím, že vláda musí dát záruky, že bude ukončeno obléhání měst a útoky na civilisty. Delegace dále požaduje propuštění vězněných oponentů Damašku a začala sestavovat jejich seznam.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám