Hlavní obsah

U Palmýry se tvrdě bojuje, zasahují i ruská letadla

Rusko i po stažení většiny letadel pokračuje v intenzivních náletech na pozice Islámského státu v Rakce a v okresu Tadmur, kde leží historická Palmýra. O ni se tvrdě bojuje. O náletech informovala v neděli agentura AP a v pondělí také exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský generál Sergej Rudskoj oznámil v pátek podporu syrské ofenzívy u Palmýry.

Článek

Podle SOHR padlo v bojích v okrese Tadmur 26 příslušníků syrských speciálních sil včetně jejich velitele. V oblasti podle organizace probíhají těžké boje a ruské bojové letouny útočí přímo na Palmýru.

Generálplukovník z ruského generálního štábu Sergej Rudskoj už v pátek oznámil, že ruské letouny podporují syrskou ofenzívu u Palmýry. V neděli byla v oblasti slyšet těžká dělostřelecká palba, oznámil web Military Times.

Mezi oběťmi náletů na Rakku jsou i nemluvňata

Ruské letouny také pokračují v náletech na hlavní město Islámského státu. Počet obětí sobotního bombardování Rakky překročil podle nedělní zprávy AP padesátku. [celá zpráva]

SOHR uvedl, že zahynulo 55 lidí, přičemž mezi oběťmi bylo 13 dětí a těhotných žen. Místní aktivisté z organizace „Rakka umírá tiše” uváděli šedesát mrtvých.

Tisková agentura Aamak spojená s Islámským státem oznámila, že nálety si vyžádaly 43 mrtvých a šedesátku zraněných. Zveřejnila také video s názvem „Masakr spáchaný ruskými letadly na jedné z nejrušnějších ulic Rakky“. I na něm jsou vidět mrtvá miminka, vybombardované domy a hořící auta.

Rakku plánují osvobodit Syrské demokratické síly podporované Ruskem i USA. Jejich jádro tvoří kurdské milice YPG, součástí jsou ale i různé arabské opoziční skupiny ze Svobodné syrské armády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám