Hlavní obsah

U Mosulu našli továrnu na výrobu bomb i masový hrob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul
Aktualizováno

Ve vesnici Baduš, ležící severně od Mosulu, byl objeven sklad Islámského státu, který sloužil také jako velitelské středisko. Ukázalo se to po osvobození vsi. U další vesnice byl odkryt pravděpodobně masový hrob. Místo se původně využívalo pro zpracování ropy a nakonec zřejmě posloužilo jako masový hrob, uvedla televize Sky News.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V masovém hrobě na předměstí Mosulu může být až 6000 tělVideo: AP

 
Článek

Do areálu u vesnice Asba zamířili v pondělí policisté, tajemník mezinárodní komise pro zmizelé v Iráku Fauaz Abdalabbás i náčelník vesnice. V centru se nacházel mohutný kráter, k němuž nebylo možné se dostat, protože okolí bylo zaminováno. Na místo se musí vyslat ženisté.

Kvůli minám nešlo ověřit tvrzení náčelníka vesnice Muhammada Abdala Karima, že v místě bylo popraveno přes 6000 lidí, většinou obyvatel Mosulu, především policistů, vojáků, lékařů, vědců a zaměstnanců městské správy.

K jámě je podle náčelníka vozili radikálové IS. Dále dodal, že zná muže, jehož bratr byl do jámy hozen – objevila ho televize a Samir Salim ukázal fotografie svých nezvěstných bratrů. Jeden pracoval pro samosprávu, dva byli policisté.

Foto: Youssef Boudlal, Reuters

Iráčtí federální policisté v bojích v Mosulu

Záběry z dronu ukázaly, že na dně jámy je několik aut a bezvládných těl. Okraj kráteru byl pokryt zaschlými skvrnami od krve.

Objeven sklad zbraní IS 

Při operacích v okolí Mosulu se podařilo osvobodit vesnici Baduš s velkým skladem zbraní.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Humvee irácké federální policie u Mosulu

„Tady ve vesnici je továrna, kde skladovali zbraně, balíčky výbušnin, rakety a kaťuše, vozidla plná náloží, která vybuchovala,“ řekl agentuře Reuters brigádní generál Valid Chalífa. Zbraně podle jeho slov měly být nasazeny v bitvě o západní část Mosulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám